Щаслива рукавичка

Щаслива рукавичка

Із кубком переможців та грошовою премією у розмірі 25 тисяч американських доларів повернулася із Сіднея українська команда, що представляла Україну на міжнародному конкурсі Microsoft Imagine Cup. У квітні цього року «УМ» розповідала про підсумки всеукраїнського етапу цього конкурсу. В ньому перемогли хлопці з команди quadSquad із донецької філії Комп’ютерної академії «ШАГ». Донеччани вразили журі своїм пристроєм, який дозволяє спілкуватися по телефону глухонімим людям. Винахід нагадує рукавичку, до якої кріпляться спеціальні датчики. Вони здатні розпізнавати мову жестів та перетворювати їх на звуки, а потім передавати через відповідне програмне забезпечення на інший телефон. Таким чином, на іншому кінці дроту можна почути те, що намагається «сказати» людина з обмеженими можливостями мовлення та слуху. Донеччан та їхній дивовижний винахід, який допоможе спілкуватися мільйонам людей, було вирішено відправити на всесвітній конкурс, фінал якого відбувся в Австралії. Диво–рукавичка і там не підвела українських хлопців — їхній винахід виборов перше місце у найпрестижнішій номінації конкурсу — «Розробка програмних проектів».

Хто не згоден — апелює

Хто не згоден — апелює

Цьогоріч утричі більше абітурієнтів оскаржили результати Зовнішнього незалежного оцінювання. За словами директора Українського центру оцінювання якості освіти Ірини Зайцевої, вони отримали 9783 апеляційні заяви від абітурієнтів, незгодних із результатами тестувань (торік апеляційна комісія розглянула 3206 заяв). Найбільше цього року абітурієнти оскаржують результати з української мови та літератури. Дуже багато запитань також, за словами Ірини Зайцевої, виникло щодо тестів з біології. Нині члени комісії зареєстрували 740 апеляційних заяв iз приводу результатів з цього предмета, 694 вже розглянули, 691 результат залишили без змін, 3 підвищили. «До подачі апеляційної заяви з німецької мови в мене було 181,5, а після розгляду — 191,5!» — такий відгук написала на сайті Українського центру оцінювання якості освіти користувач під іменем Марія. А от користувач під ніком Євгеній написав таке (подаємо текст без змін): «Здраствуйте! У мене таке питання, чому по укр–мови та литератури я ответив на 23 правильних вопроса и за твир отримав 4 в суми получаеться 27, а мени поставили 122,5 та я подав апеляцию де написано мало пидстав на розглядання заяви я надеивсь на колидж и тепер прийдеться йти у бурсу вся жизнь пид косяк писля бурси». Цей абітурієнт, мабуть і не підозрює, що з такою грамотністю добре, що він бодай якісь бали набрав! Як зазначає пані Зайцева, буває, що абітурієнту в ході апеляції можуть знизити бал за проходження тесту. Хоча найчастіше апеляційна комісія все залишає без змін.

«У день народження втечу на хутір — там помідори неполиті»

«У день народження втечу на хутір — там помідори неполиті»

«Батько» Національного унiверситету «Києво–Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький належить до тієї рідкісної категорії людей, які, незважаючи на статус і регалії, вміють посміятися над собою. У біографічній книзі Брюховецького запросто можна знайти жартівливі фото, де президент «Могилянки» витанцьовує зі студентками або на якійсь європейській вулиці з капелюхом «імітує» збір милостині. Навіть перебування в реанімації з підключеними дротами й трубками — це в нього «черговий запуск у космос» (принаймні про це свідчить підпис).

Так само з гумором пан В’ячеслав ставиться і до власного 65–річного ювілею, який відзначатиме у цю суботу. Каже, святкувати не збирається, але ж, мовляв, все одно друзі «припруться».

Із нагоди «вікової» теми Брюховецький розповів «УМ» у своєму стилі історію: «Якось я шукав людину в академію, яка б завідувала господарством. І прийшов до мене один чоловік влаштовуватися. Виглядав він, скажімо, не дуже молодим і непитущим. А наприкінці ще й каже: «А мені всього 50 років…». Після того як чоловік пішов, я замислився: «Боже, невже це і я так виглядаю? Мені ж теж «на носі» 50». Коли до кабінету заходить моя помічниця Наталя, і я в неї питаю: «Оце до мене чоловік приходив, йому 50 років. Невже і я отак, як він, виглядаю на 50? А вона мені: «Ні, В’ячеславе Степановичу. Ви виглядаєте на всі 55».

Щоправда, мусимо відзначити: попри іронічне ставлення до власного віку й ювілею, В’ячеслав Степанович виглядає бадьоро (не на 65!) і молодечо плекає чимало ідей: зокрема, активно працює нині над інтелектуальним детективом про розвідника і вченого, друга Миколи Зерова — Віктора Петрова.

А про те, якими були ці 65 років його життя, В’ячеслав Брюховецький дещо розказав «Україні молодій»

Всі статті рубрики