«Гарно» — до Лондона

13.07.2012
«Гарно» — до Лондона

Учора на НСК «Олімпійський» у Києві влаштували презентацію парадної і спортивної форм для нашої команди на Олімпіаді–2012. Тут же урочисто відкрили офіційний екіпірувальний центр олімпійської збірної України та оголосили остаточний склад спортсменів, які представлятимуть Україну на XXX Іграх у Лондоні. А вони, нагадаємо, стартують уже через два тижні.

Цього разу наша делегація трішки зменшилась кількісно в порівнянні з Пекіном–2008. На тих Олімпійських іграх національна команда України була представлена 254 спортсменами у 28 видах спорту. Зараз маємо 245 у стількох же номінаціях.

Найбільшу команду відправляють у столицю Британії легкоатлети — 78 представників.

Який «план по валу» встановлює керівництво щодо нагород? НОК прогнозів не дає. «Розумієте, наш президент Сергій Назарович Бубка проти цього, — сказала в коментарі «УМ» Ірина Калита, спеціаліст зі зв’язків із громадськістю Національного олімпійського комітету. — Він як колишній спортсмен вважає такі заяви й обіцянки недоречними. Кожен має їхати лише по перемогу, інакше не має жодного сенсу виступати на Олімпіаді».

Хочеться вірити, що збірна зможе перевершити досягнення 2008 року, коли українські спортсмени встановили рекорд за кількістю медалей, завойованих на одній Олімпіаді, —27 нагород (на трьох попередніх Іграх українці щоразу здобували 23 медалі).

Ведучі почали представляти нову форму олімпійців — знову від російської» фірми «Боско». Для цього організували шоу за участю дівчат із групи підтримки та музикантів. А потім з’явилися й самі олімпійці на двоярусному автобусі.

Сама форма виглядає досить оригінально. Дизайнери оновили орнамент, який уже став звичною частиною образу українського олімпійця. Додали цікавий густий синьо–біло–жовто–блакитний візерунок, використавши традиційні колоски у вигляді тризубів, які передають культуру і дух України.

«Боско» традиційно шиє екіпірування і для олімпійської збірної Росії — у схожому стилі. І якщо для презентації російської форми «Боско» придумало логотип із відкритою долонею, що повністю покрита орнаментом, як на спортивних костюмах, та гаслом Privet London!, — то в нас — фактично те саме, лише напис — Harno London!

А парадні костюми, в яких наша делегація вийде на стадіон «Уемблі» на церемонії відкриття Олімпіади, за словами дизайнерів, виконана у дусі початку 70–х років. Їх стилістика навіяна творчістю та епохою британської групи «Бітлз». Прикметна ознака — великі коміри сорочок поверх лацканів піджаків.

Підтверджено, що прапороносцем збірної буде дзюдоїст Роман Гонтюк з Івано–Франківщини — таке рішення ухвалив виконком НОК.

Кожному членові команди запропоновано 29 найменувань і 40 предметів екіпіровки, які створені з матеріалів, розрахованих на кліматичні умови Англії.

«Важливо, щоб, одягнувши форму, ти почувався гордо. Екіпіровка на лондонську Олімпіаду вийшла барвистою, яскравою, у дусі й стилі нашого прапора, наших культурних традицій» — каже президент НОК Сергій Бубка. За його словами, контракт із теперішнім постачальником екіпіровки для нашої олімпійської збірної розрахований до 2017 року, причому фірма «Боско» надає форму безкоштовно, та ще й фінансово допомагає НОК.

Свято з презентацією дещо зіпсував черговий скандал навколо нашої олімпійської збірної. Нагадаємо, у травні генсека НОК Володимира Геращенка викрили на спекуляції квитками на олімпійські змагання, затим Андрій Стандик зчинив галас із приводу необ’єктивного відбору борців на Олімпіаду, а позавчора марафонець Дмитро Барановський заявив, що «місця в команді продаються» і тренери взяли до збірної замість нього бігуна зі значно гіршими результатами. Керівництво це спростовує, а тренери марафонців пояснюють, що Барановський сам винен, що не пройшов вчасно відбір.

Як сказав «УМ» учора один із тренерів легкоатлетів, наставник метальників Микола Гурневич, «хай вони там собі розбираються, а спортсменів це не має стосуватись. Усі зараз налаштовуються на змагання, і зайві стреси ні до чого. Можу запевнити — зараз у таборі нашої команди панує здорова атмосфера і націленість на перемогу».

 

ДОВІДКА «УМ»

Стріляй перша, Костевич!

У Пекіні–2008 Україну представляли 254 олімпійці, що було рекордним показником за всі роки незалежності. До Атланти 1996 року ми відправляли 230 спортсменів, до Сіднея у 2000 році — 231, до Афін 2004–го — 245. Тепер — знову 245, повторення другого показника за часи незалежності.

На попередніх літніх Олімпійських іграх право нести державний прапор України отримували легкоатлет Сергій Бубка (Атланта–1996), вітрильник Євген Браславець (Сідней–2000), плавці Денис Силантьєв (Афіни–2004) та Яна Клочкова (Пекін–2008). Тепер цю честь надали дворазовому призерові Олімпіад Романові Гонтюку — дзюдоїсту із Прикарпаття, який здобував «срібло» 2004 року та «бронзу» 2008–го. Сергій Бубка вірить, що Гонтюкові до снаги виграти «золото» в новій для себе категорії 90 кг. Але, треба визнати, наші олімпійці вірять у небезпідставний забобон: хто несе прапор на церемонії відкриття — виступає на цій Олімпіаді невдало.

Підняття українського прапора в Олімпійському селищі Лондона заплановано на 26 липня. Сама Олімпіада в Лондоні відкривається 27 липня.

Перші 12 комплектів нагород розіграють 28 липня у семи видах спорту. Відкриють перелік медалістів учасниці турніру з кульової стрільби із пневматичного пістолета на 10 метрів. Тут Україну представить Олена Костевич із Чернігова, олімпійська чемпіонка Афін–2004, володарка титулу «Найкращий стрілець світу 2011 року».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>