Польові дослідження українського гуляння

Польові дослідження українського гуляння

Цього року «АртПоле» святкуватиме свій ювілей — 10 років. Святкуватиме, як годиться, гуляннями на дністерських схилах у яблуневому саду села Уніж. За 10 років існування фестиваль помандрував Україною: розпочиналося все у Шешорах Івано–Франківської області (тоді фестиваль запозичив назву села), згодом новим мистецьким майданчиком стала Воробіївка, що у Вінницькій області. Вже через 5 років «Шешори» стали «АртПолем» і встигли побувати в Одесі. Минулого року фестиваль нарешті повернувся у рідну Івано–Франківаську область.

Доля без імені

Доля без імені

Ця маленька ошатна книжечка з місткою назвою «Дорога додому» — по суті, єдина згадка про творчий шлях дочки видатного харківського діяча, яка все життя поклала на те, аби відродити пам’ять свого батька. Вже за «незалежних» часів, від початку 1990–х аж до 2008 року, Галина Хоткевич — наймолодша дочка харківського письменника, етнографа і музиканта — щоліта навідувалась до Харкова з далекої Франції, де півстоліття прожила у вимушеній еміграції. Майже інкогніто мешкала спочатку в маленькій кімнатці «для приїжджих» у відділку місцевого Руху, ходила вулицями рідного міста, згадувала дитинство і юність. Скромна, ввічлива жінка, чия життєва вдача завжди навертала на думку про гірку долю її батька — чуйного, талановитого митця, що до останнього подиху віддано працював на теренах української культури. Нині вже мало хто знає, що у 1930–х роках садиба Гната Хоткевича у селищі Високому, що під Харковом, була, по суті, неофіційним культурним центром, куди з усієї України приїздили науковці, літератори, музиканти. Саме тут її господар навчав «харківської» школи гри на бандурі учасників Полтавської капели бандуристів і студентів з Музично–драматичного інституту. Саме звідси Хоткевича й забрали вранці 23 лютого 1938 року оперуповноважені НКВС. Невдовзі він був розстріляний за «участь у контрреволюційній організації».

Літня спека спадає: насувається «Льодовиковий період–4»

Літня спека спадає: насувається «Льодовиковий період–4»

Мета життя для білки Скрат — маленька і майже непомітна. Це — жолудь. Звичайнісінький жолудь, на який кожен із нас неодноразово наступав у лісі і крокував далі, навіть не помітивши його. Але ж у кіно, як ви розумієте, все зовсім не так, як у житті. І жолудь «Льодовикового періоду» має гігантську силу, що здатна не лише розломити землю навпіл, а й здетонувати карколомну історію, яка триває вже кілька років.

«З мінусів, доклавши зусиль, можна робити плюси»

«З мінусів, доклавши зусиль, можна робити плюси»

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Сьомий рік поспіль книжки видавництва «Грані–Т» (цього разу «Корабель дурнів» Себастіна Бранта, «Солька та кухар Тара–пата» Оксани Лущевської та Лани Світанкової) здобувають перемогу на Міжнародному конкурсі «Мистецтво книги». Про рецепти цього успіху, некомпетентність українських книжкових конкурсів, а також соціальну відповідальність — рідкісне відчуття у видавничому просторі — у розмові з головним редактором видавництва «Грані–Т» Оленою Мовчан.

Всі статті рубрики