Плавлений сирок по–європейськи

11.07.2012
Плавлений сирок по–європейськи

Руслан Гарбуз вчить робити оригінальні страви з плавленого сиру.

Відомо, що сир додає оригінального смаку будь–якій страві. Кожна господиня знає, куди можна прилаштувати вершковий і так званий твердий. Але у повсякденному арсеналі більшості лише один рецепт iз плавленими сирками — закуска з яйцем, часником і майонезом. Що ще можна приготувати з цим сиром, знає Руслан Гарбуз, шеф–кухар київського ресторану Sam’s Steak House. Він пропонує здивувати домашніх чи гостей вишуканими сирним супом iз броколі й лососем та кексами з плавленими сирками.

Рецепт першої страви Руслан Гарбуз адресує тим, хто любить супи з вершковим смаком і європейську кухню. Для приготування знадобиться 2–3 якісних плавлених сирки, 400 г курячого бульйону, 25–50 г білого сухого вина, 30 г відварених броколі, 70 г філе лосося, 50–100 г жирних (36–процентних) вершків, розмарин, часник, оливкова олія, часникові сухарики, рукола, сіль, білий перець. Рибу спочатку треба занурити у суміш iз розмарину, солі, перцю й оливкової олії і підсмажити на грилі чи просто на сковорідці буквально протягом лічених хвилин. (Варто пам’ятати, що пересмажена червона риба — суха і несмачна. Найкращий варіант — коли лосось усередині трохи сируватий). Щоб приготувати основу супу, спочатку слід у теплий курячий бульйон додати вино і вершки, потім — плавлені сирки, які треба розмішувати у рідині, допоки вони не розчиняться до однорідності. Далі — присмачити все сіллю і перцем. Насамкінець у порційну тарілку покласти спочатку броколі й рибу, залити їх основою, а зверху прикрасити сухариками й листочками руколи.

Кекси з плавлених сирків можна подати і як оригінальний компонент сніданку, і як незвичайну закуску на обід чи вечерю. Для приготування знадобляться: 2 потерті на тертку чи дрібно посічені плавлені сирки, 3 яйця, 40 г сметани, по 8–10 дрібно нарізаних листочків м’яти і базиліку, розпушувач тіста, сіль, кілька столових ложок борошна. Усі інгредієнти треба змішати, щоб утворилося однорідне тісто за консистенцією як для оладок. Потім розкласти у формочки, заповнивши їх на дві третини, і випікати у розігрітій до 180 градусів духовці 15—20 хвилин, допоки не з’явиться золотиста скоринка.

Сири у поєднанні з рибою, овочами та яєчним жовтком — це надзвичайні за вмістом білка, фосфора та вітамінів А, Д, Е, В–12 продукти, сказав на майстер–класі у ресторані Sam’s Steak House лікар iз багаторічним досвідом Андрій Бабик. Їх рекомендують вживати всім, а особливо дітям, вагітним та жінкам, які годують своїм молоком немовлят. Безпереречно, треба звертати увагу на якість плавлених сирків. Зовсім дешеві молочними продуктами бути не можуть. Якісні плавлені сирки, збагачені вітамінами, — це натуральне джерело потрібного дітям і людям старшого віку кальцію, який засвоюється організмом лише за наявності вітаміну Д. До речі, плавлений сир без додавання пальмової олії, збагачений вітаміном Д, — такий серед цього виду продукції вітчизняного виробництва на прилавках українських магазинів один. Тож перш ніж купувати складники для рецепту незвичайних кексів — уважно читайте інформацію на упаковках. У результаті матимете оригінальний і корисний смачний результат.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>