Кошкіну й Ландіка помирила Герман?

06.07.2012

«Найщиріші вибачення від колективу редакції й мене особисто» принесла головний редактор інтернет-ресурсу «Лівий берег» Соня Кошкіна (Ксенія Василенко) нардепу-«регіоналу» Володимиру Ландіку. «Ми щиро шкодуємо, що в момент важких драматичних подій і переживань, які впали на вас особисто, наш професійний інтерес узяв гору над людськими почуттями і етикою. Ви – батько і рятували свого сина», – написала Кошкіна у листі, опублікованому на сайті Lb.ua.

 

 

Конфлікт між нардепом та головредом почався з того, що Ландіка обурило розміщення на інтернет-ресурсі фотографії, на якій він у сесійній залі ВР веде СМС-листування про долю свого сина, затриманого за звинуваченням у побитті дівчини. У поданій до Генпрокуратури заяві Ландік просив відкрити кримінальну справу за порушення таємниці листування. Шеф-редактор Lb.ua у відповідь на це публічно заявляла, що «в такий спосіб Ландік вчиняє розправу над інтернет-виданням». Невдовзі Кошкіна повідомила, що перебуває за межами України і не виключила, що проситиме політичного притулку за кордоном.

 

 

Та наприкінці тижня конфлікт вдалося залагодити: Соня Кошкіна змінила гнів на вибачення перед Володимиром Ландіком. Владнати скандал, за деякими даними, вдалося завдяки раднику Президента Ганні Герман. Пані Герман поки ситуацію не коментує. Однак, не виключено, що «розрулити» конфліки вдалося завдяки обіцянці про подальшу лояльність Lb.ua до певних політичних процесів у державі.

 

 

«Насправді така поведінка головного редактора виглядає дивно і тягне за собою значні іміджеві втрати. З безчесної людини депутат у листі Кошкіної вмить перетворився на благочестивого чоловіка. Якщо вже йдеться про відкриту і чесну боротьбу, треба йти до кінця. У суді юрист довів би, що на той момент інформація з телефону Ландіка становила суспільну значимість, а журналісти діяли в рамках законодавства і нічого не порушили. Свобода слова в журналістиці зовсім не асоціюється із шантажем, а Кошкіна лякала Ландіка тим, що оприлюднить факти корупції з його боку, якщо він не відкличе заяву. Якщо такі факти є, для чого їх приховувати?» – каже шеф-редактор проекту «Телекритика», медіаексперт Наталія Лігачова. 

 

 

«З самого початку ця справа не мала перспективи для Ландіка. Адже журналісти «Лівого берега» закон не порушували, а лише оприлюднили інформацію, що становила суспільний інтерес без втручання в особисті справи депутата. Натомість Ландік втрутився і організував медійний тиск, за що ще й отримав вибачення. Мені важко зрозуміти цю ситуацію із вибаченнями», – каже президент Академії української преси Валерій Іванов.

 

 

«Чому зараз з’явилося вибачення від Кошкіної – незрозуміло. Можливо, вона переосмислила свої погляди, ймовірно – через тиск. Чи зміниться тепер інформаційна політика видання? Все може бути, адже на це здатні впливати будь-які фактори», – припускає журналіст Андрій Куликов.

 

 

Читачі Lb.ua теж не у захваті. Вчинок редакторки на форумах називають ганьбою: «Після всього, що відбулося, Соня повинна вибачатися не перед Ландіком, а перед своїми читачами за те, що здається в полон Партії регіонів і припиняє свою професійну діяльність. Бо стає повністю контрольованою і залежною».

 

 


НОВИНИ ПЛЮС

США можуть застосувати санкції проти недемократичної України

Сполучені Штати можуть застосувати санкції щодо України у зв’язку із порушенням прав людини. Про це сказав президент Freedom House Девід Креймер під час представлення продовження звіту «Б’ючи на сполох — раунд 2: на захист демократії в Україні».

У звіті містяться рекомендації щодо поліпшення ситуації для громадянського суспільства, медіа, у сфері виборів, припинення вибіркових переслідувань і протидії корупції в Україні. «Відсутність покращення у цих напрямах означатиме, що обговорення можливості застосування санкцій проти українських посадових осіб, яке сьогодні обмежується приватними розмовами у середовищі політиків і лідерів, відповідальних за зовнішню політику, вийде на новий рівень», — зазначається у звіті Freedom House.

Веб–камери на виборчих дільницях — за мільярд

Верховна Рада виділила майже 1 млрд. грн. на закупівлю веб–камер для виборчих дільниць.

Встановлення веб–камер на дільницях підірве демократичність виборів, вважає лідер об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк. «Такий акт має дві мети. Перша — залякати виборців, нібито влада буде знати, хто і як голосує. Друга — вкрасти з бюджету кошти», — сказав Яценюк на зустрічі із президентом Парламентської асамблеї НАТО.

Парламент дозволив судитися по інтернету

Верховна Рада дозволила проводити судові засідання в режимі відеоконференцій, внісши зміни до Господарсько–процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства і Цивільно–процесуального кодексу. Так, щоб не бути присутнім особисто на судовому засіданні, слід подати відповідну заяву не пізніше семи днів до початку розгляду справи. Також законодавчі зміни розповсюджуються лише на ті суди, які мають відповідні технічні можливості.

Гостинний двір — не пам’ятка культурної спадщини

Відповідні зміни до деяких законодавчих актів внесли депутати Верховної Ради, виключивши Гостинний двір на Контрактовій площі в Києві з Переліку пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації. Зараз триває акція громадськості на захист історичної будівлі Гостинного двору від приватизаторів.