Країні знову потрібен Литвин

06.07.2012

Вирішення проблеми мовного закону у Верховній Раді вчора залишалося підвішеним. Хоча напередодні опозиційний очільник Арсеній Яценюк повідомляв, що в четвер «Регіони» візьмуться переголосовувати україножерський проект Колесніченка—Ківалова — щоб таки надати йому легітимності, до 17:00 таких голосувань не відбулося.

Спікер Володимир Литвин, який напередодні заявив про свою відставку й нібито відмовився візувати закон, також лишався ні в сих ні в тих. Зранку він ховався від депутатів. Опозиціонери казали, що на лікарняному, але прес–служба ВР спростовувала: мовляв, Володимир Михайлович працює в себе в кабінеті.

Більш знаковою була поза­вчорашня вечірня заява прес–служби Голови ВР. Із неї ви­пливало, що Литвин зовсім не обіцяв опозиціонерам не підписувати мовний закон. Його позиція така: може підписати, коли буде засвідчено легітимність голосування. Представники БЮТ і «НУНС» обурилася й заявили, що принаймні семеро учасників їхньої зустрічі з Головою ВР можуть підтвердити його обіцянку.

Зміну настроїв тримача «золотої акції» може пояснити вчорашня заява все того ж Яценюка. За його словами, «наскільки нам відомо, в середу Янукович викликав Литвина до себе в «Межигір’я».

Утім учора по обіді з адміністрації Президента спростували факт такої зустрічі й тим більше тиску на Голову ВР. Банкова стверджує, що після ухвалення скандального закону Янукович і Литвин узагалі не зустрічалися. Щоправда, маємо зауважити, це не виключає ймовірності розмов Литвина з іншими чільними «регіоналами».

Партія регіонів у парламенті тим часом почала зондувати ґрунт iз приводу того, чи міг би підписати закон комуністичний перший віце–спікер Адам Мартинюк — адже «донецьким» не вперше ламати об коліно будь–які регламенти, суди й правові норми. Лідер «синіх» Олександр Єфремов навіть заявив, що Партія регіонів звернеться до суду в разі, якщо Литвин не підпише мовний закон.

Хай там як, а поведінка «регіоналів» і Народної партії свідчить про те, що сторони тримають паузу в очікуванні того чи іншого рішення Голови ВР.

Показово, що позавчора за зміну регламенту — аби спікера можна було призначати й відставляти 226 голосами поіменно без умови участі в голосуванні 300 депутатів — проголосували 18 із 20 нардепів литвинівської Народної партії. Перед тим вони так само дружно голосували й за мовний закон. Це ж наскільки треба бути під каблуком у Януковича, щоб давати свої картки в розпорядження конкуруючій фракції!

За підсумками вівторкового голосування все ще не вщухнуть скандали. Аж 11 депутатів виступили із заявами, вимагаючи відкликати їхні голоси з–під закону Колесніченка—Ківалова.

За інформацією УНІАН, із фракції Народної партії це Катерина Ващук, Сергій Терещук, Микола Шершун, Василь Черній і Василь Шпак. Також — четверо депутатів із Партії регіонів — Орест Муц, Петро Писарчук, Василь Чуднов та Юрій Полунєєв. Із фракції «Наша Україна» — Ігор Палиця, плюс БЮТівець Микола Томенко.

Тим часом один «регіонал» — Анатолій Коржев — та двоє представників групи «Реформи заради майбутнього» — Юрій Крук і Микола Трайдук — написали заяви і попросили зарахувати їхні голоси заднім числом.

У будь–якому разі, «за» — все одно більшість.

 

ПОЗИЦІЯ

Президент Віктор Янукович прийме рішення щодо закону «Про засади державної мовної політики» після його ретельної експертизи та відповідних висновків фахівців. Як повідомила прес–служба глави держави, про це заявив представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>