Холодний суп як рятівник

20.06.2012
Холодний суп як рятівник

Інгредiєнти для гаспачо. (Фото з сайту bassistov.org.)

Коли жарко — їсти перше–друге–третє більшість людей не в змозі. І тут стравами–виручалочками стають різні холодники — насичені поживними речовинами супи, які можна подавати навіть iз льодом.

 

Приємний, легкий, з яскраво вираженим смаком ароматної свіжої зелені й надзвичайно корисний — так характеризують вівсяний суп на кефірі. На 3–4 порції потрібно: по 3–5 гілочок петрушки та кропу, 3–5 пір’їн зеленої цибулі, 4–6 листків салату, 5–6 столових ложок вівсяних пластівців («Геркулес» чи «Толокно»), 2–3 — висівок (клітковини), 1–2 зубчики часнику, 500–600 мл кефіру, 2–3 столові ложки холодної кип’яченої води. Зелень треба ретельно помити, почистити часник. Скласти все у блендер, додати воду, сіль і зробити пюре. Всипати вівсяні пластівці й висівки і ще раз усе збити, влити кефір і ретельно перемішати масу, щоб вона стала однорідною. Якщо потрібно — підсолити. Дати настоятися 10–15 хвилин і розливати в тарілки. Такий холодний суп–пюре смакує з сухариками, грінками чи лавашем.

Найвідоміші холодники у світі вигадали, здається, іспанці. Навіть якщо ви не знаєте, що таке гаспачо, хіба ви не чули цього слова?! Цей суп iз помідорів, різновидів якого десятки, також не треба варити. А подавати його можна навіть iз кубиками льоду в тарілках. Отже, беріть кілограм стиглих солодкуватих помідорів, скибочку білого хліба без скоринки (не обов’язково), 2 огірки (також не обов’язково), один болгарський перець, середню цибулину, 50–100 мл оливкової олії, 50 мл винного оцту, 2–3 зубчики часнику, дрiбку меленого кайєнського перцю, по маленькому пучку базиліку й орегано. Хліб замочiть в охолодженій кип’яченій воді. Вимиті помідори надріжте зверху хрестом, опустіть на хвилину в окрiп, потім зніміть iз них шкірку, наріжте шматочками. Частину перцю й один почищений огірок наріжте кубиками. Дрібно поріжте цибулину. Усе це покладіть у блендер. Додайте листочки базиліка й орегано, розчавлений часник, оливкову олію і кайєнський перець, посоліть. Подрібніть усе до бажаної консистенції. Додайте оцет. Перемішайте і поставте гаспачо на годинку в холодильник. Розливаючи суп у тарілки, додайте маленькi кубики огірка і перцю. Також можна покласти половинки вареного яйця.

Менш відомий іспанський холодник — сальморехо. Його інгредієнти — ті ж самі, що і в гаспачо: помідори, часник, оливкова олія, оцет. Але в сальморехо обов’язково додають хамон чи іншу в’ялену шинку та кілька шматків розмоченого черствого хліба. (Якщо суп густий, його розбавляють холодним окропом). Збиті у блендері складники наповнюють шматочками м’яса та вареного яйця. Щоб суп був смачним, його також настоюють у холодильнику не менше години.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>