До останнього патрона

20.06.2012
До останнього патрона

Хорвати не змогли «домовитися» з чемпіонами Європи та світу — іспанцями. (Фото Рейтер.)

Щоб окремі команди, знаючи результати суперників, не «байдикували» в останньому матчі групового раунду, всі поєдинки цього етапу УЄФА проводить в один час. Однак проти «міжсобойчиків», на кшталт того, який організували данці та шведи на чемпіонаті Європи 2004 року, топлячи конкурентів з Італії, дієвих механізмів немає. Відтак уберегтися від «договірних» халеп можна хіба що покладаючись на негласні принципи чесної гри та взаємоповаги.

Ситуація, подібна до тієї, що склалася в Португалії вісім років тому, вималювалася і на Євро–2012. Заручниками підкилимних ігор знову могли стати італійці. Аби «Скуадра адзурра» залишилася за бортом чвертьфіналу, її опоненти по групі С іспанці та хорвати мали «розкатати» нічию — 2:2. Уболівальники обох збірних були не проти такого розкладу й час перед матчем у Гданську провели в братанні та скандуванні необхідного результату. Щоправда, гравці збірних Іспанії та Хорватії категорично відкинули згоду на рахунок 2:2.

Хай там як, але теоретична можливість хорвато–іспанської оборудки довгий час тиснула на Італію в матчі проти відвертого аутсайдера групи — команди Ірландії, яку тренує 74–річний італієць Джованні Трапаттоні. Спершу саме ірландці хазяйнували на полі Мейського стадіону в Познані. «Було непросто, але ми включилися в гру і налагодили взаємодію всередині поля. З того моменту ми почали демонструвати хороший футбол», — прокоментував дії своїх підопічних тренер «Блакитної ескадри» Чезаре Пранделлі. «Відродження» італійців відбулося на 35–й хвилині, коли Антоніо Кассано вразив ворота ірландського ветерана Шея Гівена.

Водночас команда Трапа й надалі огризалася. За словами італійського фахівця, на відміну від попередніх матчів, його підопічні грали більш організовано, зв’язно та цілісно. Проте вберегтися від другого голу ірландці не змогли. Як і під час першого взяття воріт, «зелені» помилилися при стандарті. Темношкірий дивак із «Ман. Сіті» Маріо Балотеллі нарешті продемонстрував те, за що його називають зіркою світового рівня, — вразив ціль у падінні бічними ножицями — 2:0.

«Не вважаю, що Балотеллі тільки сьогодні почав чемпіонат. Він відкрив його разом із командою. Згоден, йому непросто, але потрібно справлятися з таким великим тиском», — пояснив очільник збірної Італії.

Натомість команді Хорватії потрібно було боротися не стільки з психологічним тиском, скільки з потужним опонентом, який володіє титулами чемпіона світу та Європи. Щоб пройти далі, збірна Славена Білича мала переграти «Червону фурію» (яка позавчора грала в незвичних блакитних футболках) або розписати скандальну результативну нічию. У будь–якому разі, «картаті» мусили забивати. Мали кілька слушних нагод, але Ікер Касільяс був на висоті. Натомість під завісу поєдинку балканці пропустили. Хавбек «Севільї» Хесус Навас після віртуозної комбінації за участю барселонців Сеска Фабрегаса та Андреса Іньєсти, що називається, «пішки» зайшов із м’ячем у порожні ворота.

Того дня проти іспанців грали четверо представників української прем’єр–ліги — дніпрянин Іван Стрінич, динамівець Огнен Вукоєвич, «гірники» Даріо Срна та Едуардо Да Сильва, який вийшов на заміну.

«Ми знали, що буде дуже важко стримати іспанців, але також були упевнені, що створимо два–три моменти біля чужих воріт. Так і вийшло, але, на жаль, ми не забили. Проте я пишаюся своєю командою, яка провела відмінні матчі в дуже складній групі», — підсумував Білич. Після завершення Євро він іде зі збірної, поступаючись кермом Ігорю Штімацу, а сам стане на чолі московського «Локомотива».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

В одній із кав’ярень Торонто (Канада) перегляд матчу Італія — Ірландія закінчився стріляниною із фатальним кінцем. Одного з відвідувачів убито, другого з пораненнями доставлено до лікарні. Поліція опитує численних свідків. За їхніми словами, в «Сициліан кафе», що розташоване в районі Літтл Італі («Маленька Італія»), пролунало загалом п’ять пострілів.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Груповий етап. 3–й тур. Група C

Хорватія — Іспанія — 0:1

Гол: Х. Навас, 88

Хорватія: Плетикоса, Чорлука, Віда (Єлавич, 66), Шильденфельд, Стрінич, Срна, Вукоєвич (Едуардо, 81), Модрич, Ракитич, Праньїч (Перішич, 67), Манджукич

Іспанія: Касільяс, Арбелоа, Піке, Рамос, Альба, Бускетс, Х. Алонсо, Хаві (Негредо, 89), Д. Сильва (Фабрегас, 73), Іньєста, Торрес (Х. Навас, 61)

Попередження: Чорлука, 27; Срна, 44; Стрінич, 53; Єлавич, 90; Манджукич, 90; Ракитич, 90+3

Суддя — Штарк (Німеччина).

18 червня, Гданськ, стадіон «Арена Гданськ». 39 076 глядачів.

* * *

Італія — Ірландія — 2:0

Голи: Кассано, 35, Балотеллі, 90

Італія: Буффон, Абате, Барцальї, К’єлліні (Бонуччі, 57), Бальдзаретті, Пірло, Маркізіо, Мотта, Де Россі, Ді Натале (Балотеллі, 75), Кассано (Дьяманті, 62)

Ірландія: Гівен, О’Ши, Данн, Сент–Леджер, Уорд, Макгіді (Лонг, 65), Уїлан, Ендрюс, Дафф, Кін (Кокс, 86), Дойл (Уолтерс, 76)

Попередження: Бальдзаретті, 28; Де Россі, 71; Буффон, 73 — Ендрюс, 37; О’Ши, 39; Сент–Леджер, 85

Вилучення: Ендрюс, 89 (І)

Суддя — Чакір (Туреччина)

18 червня, Познань, стадіон «Мейський».

38 794 глядачів

Підсумкова таблиця:

I В Н П М О

1. Іспанія 3 2 1 0 6–1 7

2. Італія 3 1 2 0 4–2 5

3. Хорватія 3 1 1 1 4–3 4

4. Ірландія 3 0 0 3 1–9 0

 

ВТРАТИ

На вчорашній матч у Донецьку гравці збірних України й Англії вийшли із жалобними пов’язками. Напередодні гри у другого тренера українців Андрія Баля померла мама, а у форварда англійців Денні Уелбека — батько. Зі словами співчуття виступили головні тренери Олег Блохін та Рой Ходжсон.