Дайте собаці на притулок!

14.06.2012
Дайте собаці на притулок!

Собаки і закривавлені м’ячики.

У Чернівцях захисники тварин роками оббивають пороги чиновників iз проханням створити в місті притулок для братів менших, де безпритульні собаки мали хоча б якийсь прихисток та увагу. Але безрезультатно, чиновники тут поки що діють за принципом: немає собаки — немає проблеми. Масове винищення бобиків спостерігалося, зокрема, перед чемпіонатом Євро–2012, хоча Чернівці до футбольного свята й мають досить відносний стосунок. Днями захисники тварин знову зібралися на акцію протесту щодо жорстокого поводження з безпритульними тваринами під час Євро–2012. Представники благодійної організації «Захист безпритульних тварин — Не будь байдужим» розмалювали футбольні м’ячі червоною фарбою, що символізує масове отруєння та вбивство братів менших до футбольного чемпіонату. На акцію вийшло більше сотні чернівчан, дехто привiв домашніх улюбленців, закликаючи владу нарешті створити притулок. Усі охочі тут могли отримати кошеня або песика. Під час акції зібрали 700 гривень благодійних коштів, але цього замало, щоб збудувати притулок.

«Міська влада обіцяла нам сприяти у спорудженні притулку для бездомних тварин, але не дотримується даної обіцянки, — каже голова благодійної організації Анжела Косован. — Щоправда, виділили земельну ділянку і розробили проектну документацію. Як виявилося, на будівництво притулку необхідно 12 мільйонів гривень. Самотужки зібрати такі кошти ми не зможемо. Потрібна допомога влади і заможних спонсорів». Водночас влада і спонсори не шкодують коштів на незрозумілі мистецькі перформанси до Євро–2012. Зокрема, на незрозумілу композицію з м’ячів, встановлену в центрі міста, витратили понад 250 тисяч гривень.

Учасники акції пройшли пішою ходою вулицями міста разом зі своїми домашніми улюбленцями. І все було б добре, якби на одній з вулиць не стався неприємний інцидент. Один із песиків справив нужду просто на тротуарі, його хазяйка саме збиралася за ним прибрати, як на бідну дівчину налетів продавець газетного кіоску і почав нецензурно лаятись та штовхати її, смикати за поводок собаку. Зчинилась справжня бійка, в яку навіть втрутились правоохоронці. Обох забрали у міліцію, щоправда, після пояснень відпустили. Отак благородна акція захисту тварин перетворилась на з’ясування стосунків. Правду сказав класик: чим ближче пізнаю людей, тим більше подобаються собаки.