Космічна порожнеча

06.06.2012
Космічна порожнеча

Леонід Черновецький.

У перший день літа офіційно подав у відставку номінальний міський голова Києва Леонід Черновецький. По суті, його повноваження закінчувалися в неділю, 3 червня — любителя столичних бабусь і гречки обрали цього дня чотири роки тому. Але мер вирішив не чекати до останнього. Він подякував киянам за підтримку на виборах–2006 і 2008 та побажав своєму наступнику успіхів у роботі.

«Це рішення повністю зважене. Воно було прийнято мною для того, щоб уникнути будь–яких політичних інсинуацій і використання різними політичними силами ситуації з призначенням наступних виборів Київського міського голови і трактування терміну моїх повноважень», — ідеться в заяві, розміщеній на сайті мера.

Крок Черновецького не став несподіванкою. Вже протягом півтора року — після взяття влади в Києві «регіоналами» й розгрому його «молодої команди» — ексцентричний мер–мільярдер не втручається в керівництво містом і взагалі не з’являється на роботі. Його сліди губляться то в Грузії, то в Ізраїлі, то в суді на шлюборозривному процесі.

Але залишатися за кордоном Леонід Михайлович не збирається, про що, на думку політологів та опозиційних політиків, і свідчить хід із відставкою. Мовляв, таким чином мер робить собі піар, аби восени балотуватися до Верховної Ради за мажоритарним округом. Свої виборці в нього є — передусім на Дарниці, де мешкає багато пенсіонерів. А депутатська недоторканність Льоні–Космосу не завадить, хай він навіть наразі й домовився з «Регіонами», аби проти нього не порушували кримінальних справ за діяння в Києві.

За законом, заяву Черновецького про відставку розглянуть депутати Київради, потім — звернуться до парламенту з проханням призначити дату виборів столичного мера. До моменту прийняття присяги обов’язки міського голови Києва де–юре виконуватиме секретар Київради Галина Герега. А фактично — призначений Януковичем голова КМДА, «регіонал» Олександр Попов, який узурпував виконавчу владу в столиці.

За словами Попова, наступна сесія Київради запланована на липень, по завершенні Євро–2012, бо під час чемпіонату «займатися політикою недоречно».

Експерти сходяться на думці, що вибори міського голови навмисно затягують на невизначений час — щоб ставленик ПР Попов мав змогу наростити рейтинг. За даними соціологів, якби вибори відбулися зараз, тобто в законні терміни, столицю очолив би лідер партії «УДАР» Віталій Кличко. Учора лідер фракції ПР у парламенті Олександр Єфремов повідомив журналістам, що його партія пропонуватиме провести «позачергові» вибори мера Києва аж у 2013 році. «Будь–яке рішення щодо Київської міської ради зараз буде за межами юриспруденції, тому потрібно ухвалити політико–юридичне рішення», — заявив Єфремов.

Кілька днів тому Віталій Кличко висловлював побоювання, що вибори міського голови можуть призначити на серпень, коли більшість киян роз’їдуться по відпустках і явка буде вкрай низькою. «Влада заради перемоги свого кандидата запускає технологію «Київські вибори без киян», — попереджає своїх прихильників Кличко у «Фейсбуці».

Попов, у свою чергу, не виключає, що київські вибори можуть сумістити з парламентськими. Хай там як, визначеності з цим наразі немає.