Третім уже не будеш

30.05.2012
Третім уже не будеш

На форумi об’єднаної опозицiї в Києвi 12 травня — Арсенiй Яценюк i Олександр Турчинов. (з сайту Pravda.com.ua)

На 30 липня «Батьківщина» скликає свій ­передвиборчий з’їзд, також цього дня пройде спільний з «Фронтом змін» з’їзд, але єдиний список кандидатів до ВР об’єднана опозиція обіцяє оприлюднити ще до цього міжпартійного форуму. Про це днями заявив заступник голови «Батьківщини» Олександр Турчинов. Раніше вони з Арсенієм Яценюком прогнозували, що кандидати будуть узгоджені до кінця квітня, потім — на форумі об’єднаної опозиції в середині травня. «Повірте, до 30 липня партійні списки будуть оприлюднені — для того, щоб ми почули думку експертного середовища. Тому що ми, безумовно, не можемо знати всіх, хоча й намагаємося ретельно підходити до питання добору кандидатів», — сказав Турчинов.

Перші приблизні списки кандидатів–мажоритарників у деяких регіонах, зокрема, в Житомирській та Вінницькій областях, уже почали оприлюднювати. Серед них немає, наприклад, людей з «УДАРу». «Наскільки мені відомо, Віталій Кличко буде об’єднуватися з опозицією після виборів, — прогнозує в розмові з «УМ» БЮТівець Сергій Сас. — Ще є два місяці для переговорів, можливо, за цей період з’являться більш зрозумілі перспективи об’єднання». Нардеп припускає, що ця затримка зумовлена невизначеністю самого Кличка щодо перспектив балотування на посаду мера Києва. «Від цього справді багато залежить, — додає член парламентської фракції «Батьківщина» Ігор Гринів. — Думаю, він, не маючи розуміння, чи будуть вибори в Києві взагалі, не готовий і до ухвалення інших рішень. Якщо вибори будуть — йому буде потрібна підтримка інших опозиційних сил; тоді це для Кличка одні правила гри. Якщо виборів не буде — можуть бути дещо інші правила гри».

Як відомо, раніше невеличким партіям–членам Комiтету опору диктатурi Турчинов пропонував відмовитися від участі у виборах за пропорційною системою в обмін на підтримку їхніх кандидатів по мажоритарних округах.

«Експертне середовище» вже зробило деякі висновки, насамперед — що оприлюднення дати об’єднаного з’їзду означає, що до цього альянсу, швидше за все, вже не приєднається ніяка інша з помітних демократичних політсил. «На сьогодні потенціал об’єднання вичерпаний, — каже «УМ» політолог Андрій Єрмолаєв. — Насправді політичної конкуренції в Україні сьогодні немає. Є коло політиків, які бажають прийти до влади і означають свою позицію як опозиційну... Питання об’єднання нині має не організаційну, а ідеологічну проблему — не заради чого, а на якій основі?»