Незваний гість — кращий татарин

29.05.2012

Умови підтримки опозиції на парламентських виборах оголосив в суботу в ефірі «5–го каналу» голова Меджлісу кримсько–татарського народу, «нунсівець» Мустафа Джемільов. По «мажоритарці» татари не мають шансів пройти до Верховної Ради, тому що вони розселені по всій території Криму, пояснив пан Джемільов, а отже, слід приєднатися до когось з очевидних передвиборчих фаворитів. «Та політична сила, з якою ми укладемо угоду, повинна в прохідній частині (списку) виділити нам два місця. Без прізвищ. Хто це буде — визначатиме національний з’їзд. А в мажоритарних округах ми підтримаємо тих кандидатів, яких висуне та політична сила, з якою ми підемо на спілку», — пропонує Джемільов. Джерела у Меджлісі розповіли «УМ», що фактично йдеться про двох політиків — самого Мустафу Джемільова та його першого «зама» Рефата Чубарова; саме вони й будуть головними кандидатурами, які розглядатиме з’їзд татар.

За останні 20 років, за рекомендацією національного з’їзду, голосують від 70% до 85% кримських татар, стверджує Джемільов. Якщо жодна з національно–демократичних сил не погодиться на умови Меджлісу, то кримські татари... ігноруватимуть вибори. Ось така «свідома» громадянська позиція.

Переговорів ще не було, але на думку бютівця Андрія Павловського, попри нестандартність формулювання татарських «пропозицій», опозиція готова до діалогу. «Питання щодо кількості місць — це предмет обговорення. За рахунок своєї квоти могли би дати по одному місцю і «Батьківщина», і «Фронт змін», — припускає в розмові з «УМ» пан Павловський. Водночас, як розповів «УМ» член Меджлісу Зейнур Якубов, «з усіх національно–демократичних сил нам найбільше імпонує Кличко». «Але конкретної допомоги нам нема від кого чекати, тому що кримські татари абсолютно не потрібні ані владі, ані опозиції», — резюмує співрозмовник.