Те, що ми вже чули

25.05.2012

Учора Європарламент проголосував за резолюцію щодо України, жорсткий проект якої напередодні було узгоджено всіма його фракціями. «Європарламент ще раз висловлює своє занепокоєння щодо судових процесів проти колишніх та чинних високопосадовців уряду, які не проводились у відповідності до європейських стандартів справедливості, неупередженості, прозорості та незалежності», — йдеться в резолюції, яку цитує сайт «Українська правда». Усіх політичних в’язнів, у тому числі й лідерів опозиції, слід негайно і беззастережно звільнити, закликають українську владу європейські депутати. В документі згадано прізвища Тимошенко, Луценка, Іващенка. Європарламентарії пропонують київським владцям «вирішити ситуацію з політв’язнями до початку ­виборчої кампанії». За цією цитатою читається застереження ЄС: якщо у парламентських перегонах–2012 не братимуть участі засуджені за політичними мотивами суперники Януковича, Європа може не визнати ці вибори­ дійсними. Яким шляхом це зробити? «Розрізнити політичну та кримінальну відповідальність та внести відповідні зміни до Кримінального кодексу», — доступно радять євородепутати.

Окрім того, в резолюції є заклик «гарантувати об’єктивність та прозорість процесів касації у справі Тимошенко, які повинні відповідати правовим стандартам справедливості та загальноприйнятим у Європі практикам». І порада — «не затягувати незалежнi судовi процедури».

Учора, тільки–но інформаційні агенції розповсюдили новину з Європарламенту, першим з влади — так сталося — відгукнувся на неї перший віце–прем’єр Валерій Хорошковський. У коментарі журналістам, як повідомляє інформагенція «Лігабізнесінформ», він підкреслив, що «позиція, висловлена в резолюції, не нова, ми її вже чули», але складнощі полягають у тому, як внести зміни у законодавство. «Доти, поки ми не знайдемо законний шлях рішення цього питання, на жаль, ми весь час будемо перебувати в такій двоїстій ситуації. Єдине, що я хочу підтвердити, — у нас є бажання вирішити це питання, тобто ми в будь–якому випадку будемо шукати рішення», — запевнив Хорошковський.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Тимошенко потребує тривалого лікування, кажуть лікарі

Лікар екс–Прем’єра Анетт Райсгауер учора просто перед Центральною клінічною лікарнею «Укрзалізниці» в Харкові провела брифінг для преси, яка невтомно цікавиться здоров’ям Юлії Тимошенко. «Складність захворювання пані Тимошенко передбачає тривале лікування», — цитує німецького медика УНІАН. Пані Райсгауер зазначила певний прогрес у реабілітації екс–Прем’єр–міністра, проте «пацієнтка нормально їсть, але в іншому все як і раніше — важке захворювання. На сьогодні не можна точно сказати, коли хвора почне пересуватися самостійно».