Кого притисне?

24.05.2012

Сьогодні Європарламент має ухвалити резолюцію щодо України. Її текст було узгоджено вже вчора, і він, за оцінками самих європейських парламентаріїв, жорсткий.

Документ містить рекомендації до тих політиків, які вирішать відвідати Євро–2012: домагатися побачення з політичними в’язнями і не відвідувати VIP–трибуни. Водночас автори резолюції підкреслюють, що це не є бойкотом чемпіонату. Європарламент закликає українську владу «прояснити ситуацію з особами, яким винесений вирок по політично мотивованих справах». Червоною ниткою в тексті резолюції проходить думка про неприпустимість неучасті у виборах засуджених лідерів опозиції.

Напередодні на засідання фракцій Європарламенту (темою дебатів була «Ситуація в Україні, справа Юлії Тимошенко») запросили соратника екс–Перм’єрки Григорія Немирю та її доньку Євгенію. «За рішенням президента Європарламенту, ми перебували в дипломатичній галереї, там, де зазвичай сидять дипломати і почесні гості. В цьому ми побачили очевидний жест солідарності», — сказав Немиря в інтерв’ю УНІАН.

Резолюцію буде прийнято, не сумнівається в розмові з кореспондентом «УМ» політолог Вадим Карасьов, проте припускає, що остаточний текст документа буде не настільки жорстким, як текст проекту. «Сьогодні є спільне розуміння як представників Європейської народної партії, так і фракцій лівих, того, що в Україні є проблема з правосуддям і демократією, і цьому потрібно протистояти, — зауважує експерт. — Це якщо не останнє, то передостаннє попере­дження, після якого може початися не просто публічний тиск, а й репутаційні втрати для бізнесу українських політиків. В Європі почнуть ретельніше спостерігати за бізнесом і зв’язками політичних сімей, високопосадовців. Це може вдарити не тільки по їхній міжнародній репутації (у більшості вона вже втрачена), а і по реальних тіньових рахунках, бізнесу і нерухомості українських політиків за кордоном».

Зазначимо, що на засіданні фракцій Європарламенту активно обговорюваною темою були не лише порушення демократичних прав і свобод в Україні, а й шалені статки так званої «сім’ї» Президента Януковича. «Офшорні активи «сім’ї» Януковича треба заморозити, бо єдине, чого вони хочуть, — це наповнювати кишені, — пролунало у виступі депутата від Німеччини Міхаеля Галера. — Президент Янукович та його оточення отримують усе більше влади, наближених осіб призначили на посади міністрів фінансів, МВС, керівників Державної податкової служби та Національного банку». Раніше, зазначає Вадим Карасьов, у Європі було табу на обговорення цих тем, сьогодні ж воно знято. «Якщо Україна і далі буде рухатися в такому темпі до демократії, то буде знято табу і на реальні дії щодо українських посадовців», — резюмує політолог.

 

ІНША ДУМКА

«Європа використовує Тимошенко»

Дедалі частіше лунають і голоси критики тієї тріскотні, яка зчинилася в євроструктурах із приводу «справи Тимошенко».

Депутат Європарламенту від Латвії, представник групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів Олександр Мирський заявив, що «Європейський Союз розглядає ситуацію навколо Юлії Тимошенко як привід встановити бар’єр для України на шляху євроінтеграції». «Ніяких нових аргументів проти України особисто я не почув. Більше того, ніхто в Європі не бажає елементарно вникнути в суть проблеми і, нарешті, розібратися з тим, що ж насправді відбувається з Тимошенко... Вони хочуть натиснути на українське керівництво, щоб отримати певні політичні преференції для Тимошенко — людини, з якою вони дуже тривалий час підтримують теплі відносини, — вважає європарламентар. — З точки зору дружби — я їх чудово розумію. Але з точки зору інтересів України — це суцільний негатив. Ефект від такої політики буде прямо протилежним, адже ніхто в Україні не злякається і не побіжить виконувати побажання європейських політиків».

«Це навіть не подвійні стандарти. Це цинізм по відношенню до України», — обурився політик. Крім того, за словами Мирського, депутати Європарламенту вважають, що Тимошенко дарма приміряє лати Жанни д’Арк. «Їй це не до лиця. Вона зробила злочин і понесла заслужене покарання», — підкреслив політик і додав, що будь–який скандал навколо екс–Прем’єра йде на руку самій Тимошенко. «Я впевнений, що до початку Євро–2012 вона ще не раз знайде який–небудь привід покричати про те, як їй погано живеться. Особисто я знімаю капелюха і схиляю голову перед її режисерськими здібностями. В майбутньому вона сміливо зможе писати сценарії і зніматися в кіно», — резюмував парламентарій.

Як відомо, Прогресивний альянс соціалістів і демократів Європейського парламенту підписав угоду про співпрацю з Партією регіонів.