Мантії недоторканних

23.05.2012
Мантії недоторканних

«Регіонал» Ярослав Сухий — «нунсівцю» Юрію Кармазіну: вас, колего, ніхто не «скирдував», а на піджак уже солома посипалась. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Учора Верховна Рада відмовилася внести до порядку денного президентський законопроект про посилення гарантії незалежності суддів. «За» проголосували лише 217 з необхідних 226 депутатів.

Задекларованою метою цього законопроекту є посилення гарантій незалежності суддів, унеможливлення політизації процесу їх обрання. Президент Янукович також пропонував обмежити прокурорів у праві ініціювати притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності та про їх звільнення з посади. Крім того, згідно зi статтею 72 Закону «Про судоустрій і статус суддів», суддів призначає Президент на підставі подання Вищої ради юстиції протягом 30 днів.  Новий законопроект пропонує іншу редакцію цієї статті: Президент має призначати суддів на підставі подання Вищої ради юстиції, але без перевірки додержання вимог до кандидатів та порядку проведення їх добору.

Опозиція сприйняла законопроект вкрай критично. Під час обговорення депутатка від БЮТ Олена Шустік заявила, що законопроект позбавляє народних депутатів права при призначенні суддів задавати їм питання і давати оцінку їх професійної діяльності. За її словами, справжня мета документа — «замилити очі Європі», адже ключові органи, які формують судовий корпус, — Вища рада юстиції і Вища кваліфікаційна комісія — переважно складаються з представників та прихильників нинішньої влади. Опозиція вважає, що таким чином парламент перетворять на конвеєр зі штампування суддів. Представник «НУНС» Юрій Кармазін сказав, що законопроект порушує Конституцію і взагалі не пройшов експертної оцінки. «У нас уже до прийняття законопроектів ставляться, як до скирдування, — прокоментував він. — Жодних механізмів, щоб iз певних об’єктивних причин усунути суддів із займаних посад, у президентському законопроекті не передбачено».

 

ДО РЕЧІ

Історична помста в парламенті

«Регіонали» і комуністи проігнорували проект Постанови про відзначення 400–річчя від дня народження Юрія Немирича (1612—1659) — політика, письменника і дипломата доби Хмельниччини, автора проекту Гадяцького договору. Натомість опозиція успішно «завалила» пропоновану фракцією комуністів постанову про інший, «червоний», ювілей — з дня народження піонерського руху в СРСР. Протистояння ідейних підходів дійшло до того, що навіть значиму постать в українській культурі — скульптора Івана Кавалерідзе, 125–річчя з дня народження якого невдовзі будемо відзначати, проігноровано. Проект постанови з гідного вшанування Кавалерідзе, автора талановитих пам’ятників Шевченку та Сковороді, подавали Микола Томенко та Петро Ющенко.