Карантин на «сибірку»

22.05.2012

У селі Макіївка Смілянського району в родині Омельченків виявили хвору дев’ятимісячну телицю, відтак на два тижні запровадили карантин на «сибірку». Тварина не паслася в полі, а вигодовувалася скошеною травою. Лікарі підозрюють, що саме зелені харчі й спричинили смертельне захворювання рогатої.

За словами господарів, спочатку тварина відмовилася від їжі, тому вони викликали ветеринара. Але призначене лікування не допомогло і телицю довелося дорізати. Коли ж районні ветлікарі провели аналізи, то були шоковані, адже телиця була хворою на рідкісну тепер сибірську виразку (у Макіївці останній випадок захворювання великої рогатої худоби на цю небезпечну й для людини хворобу було зафіксовано у 1957 році. — Авт.).

«Тушу телиці спалили біля скотомогильника в сусідньому селі Ташлик і разом із 30–сантиметровим шаром ґрунту вкинули туди і закопали. Наші представники провели подвірний обхід у Макіївці і виявили 17 осіб, котрі контактували із зараженим м’ясом. Тепер усі вони під наглядом медиків проходять профілактичне лікування, яке триватиме вісім днів», — розповів «УМ» заступник головного санітарного лікаря Черкащини Микола Тищук. За його словами, сибірська виразка є «зоонозним захворюванням» і від домашніх тварин передається до людини через пошкоджені ділянки шкіри. Спочатку «сибірка» проявляється карбункулом, тобто виразкою з чорного кольору струпом, далі у хворого підвищується температура до 40 градусів, він страждає від слабкості та головного болю.

«Не так давно на Черкащині на «сибірку» захворів 38–річний чоловік із Звенигородського району, який розбирав свинячу тушу. Нині він проходить курс лікування і почувається значно краще. А загалом в області 447 населених пунктів, у яких колись було зафіксовано таку болячку і які нині вважаються неблагополучними», — додає Микола Тищук.