«Чорнуха» — замість правди?

18.05.2012
«Чорнуха» — замість правди?

Олександр Харченко збирається боротися проти свавілля нових керівників УНІАН. (Фото УНІАН.)

Олександра Харченка, головного редактора інформагенції УНІАН, зміщено з посади. Увечері 15 травня призначений у березні генеральний директор ТОВ «Агентство УНІАН» Вадим Осадчий запропонував йому «піти по–хорошому», з матеріальною компенсацією. Харченко відмовився.

Наказ «Про переміщення Харченка О. О. в інший структурний підрозділ у зв’язку з необхідністю вдосоконалення системи подачі матеріалів для публікації на веб–сайті, підвищення якості роботи редакторів сайту, покращення інформативності та грамотності матеріалів, що публікуються» Харченко називає спробою змусити його піти з агентства. «Вадим Осадчий неодноразово натякав мені, що наше інформагентство занадто багато уваги приділяє діяльності опозиції, на що я відповідав, що воно завжди проводило незалежну політику, — розповідає Харченко. — Складається так, що я заважаю досягти умовної політичної стерилізації агентства і перетворення його на таблоїд, де не будуть розмиті дані, будуть м’яко обходитись резонансні й опозиційні теми, не буде чіткого акценту на політику, натомість буде багато розважальної інформації скандального штибу. Власне, це буде варіант багатьох пересічних таблоїдів, яких повно в Україні, а УНІАН як такий зникне або призупинить свою діяльність».

Учора зранку на плануванні Осадчий уже представив нового шеф–редактора — Михайла Ганницького. Його призначили заступником Харченка у грудні минулого року. До цього Ганницький працював у ТСН, а раніше тривалий час — у газеті «Сегодня». Його пов’язують iз колом Партії регіонів. На запитання підлеглих про причини усунення Харченка з посади пан Осадчий відповів: «Особисті».

Журналісти інформагенції вимагають повернення Харченка на посаду і заявляють про випадки цензури з боку нового керівництва. «Ми вважаємо такі неправові дії початком наступу на свободу слова, оскільки в агентстві з’явилися ознаки цензури», — йдеться у заяві профспілки УНІАН. Наприклад, 12 травня заступник головного редактора сайту УНІАН Микола Кондратенко розпорядився зняти з сайту інформацію із заголовком «Ахметов заборонив вступати до Партії регіонів на своїх підприємствах». «Перед тим, 5 травня, заступник головного редактора розпорядився зняти публікацію під заголовком «Партія регіонів точить зуб на Порошенка?», заявивши, що це «заказуха». Лише після гострих дискусій iз Харченком і вимоги від нього розписки, що це не замовний матеріал, Ганницький погодився повернути його на сайт», — йдеться у заяві журналістів УНІАН. І це не два окремі випадки, аргументує профспілка.

«Харченко був єдиним, хто міг протистояти новому керівництву в намаганні зробити сайт УНІАН менш гострим, більш лояльним до влади. Вважаємо, що через це його і усунули, — впевнені колеги відставленого головреда і завляють про початок трудового спору з новим керівництвом агенції. А Олександр Харченко вже оскаржує скандальний наказ у прокуратурі.

«Подібне системно відбувається в Україні. «Чорнухізація» новин — це новий вид цензури, — зауважує редактор сайту УНІАН Володимир Ільченко. — Витіснення новин реальних новинами, які тільки відволікають увагу громадськості від того, що діється в Україні. В цьому контексті УНІАН залишався для багатьох людей чи не єдиним засобом дізнатися правду. Але дійшла черга й до нього...»