Чи здасть Кличко Київ без бою

15.05.2012
Чи здасть Кличко Київ без бою

У якому куті рингу битиметься на виборах Віталій Кличко? (Фото Рейтер.)

На форумі об’єднаної опозиції, що відбувся минулої суботи, був відсутній Віталій Кличко зі своєю партією «УДАР». Боксер–політик збирався прийти, закликав напередодні КОД підписати на форумі документ щодо неможливості альянсів із Партією регіонів та її сателітами в наступній Верховній Раді. Але зрештою проігнорував захід. Кажуть, у день зібрання на Михайлівській площі видатний боксер, що в рік парламентських виборів став рейтинговим політиком, просто не відповідав на телефонні дзвінки.

Політичний вибір Віталія досі лишається непідтвердженим. Багато хто вбачає в ньому «запасний локомотив» чинної влади. Як уже писала «УМ», об’єднана опозиція була б не проти, якби сам Кличко не балотувався у Верховну Раду, а зосередився на участі у виборах міського голови Києва, де його підтримка найвища. Натомість, подейкують, Віталій, прикриваючись опозиційною риторикою, нібито може зіграти на боці чинного градоначальника Олександра Попова й усунутися від походу «на Київ», фактично подарувавши столицю висуванцеві «Регіонів». У відповідь режим Януковича забезпечить партії «УДАР» режим певного сприяння на виборах до ВР.

Перший номер КОДу Арсеній Яценюк після форуму опозиції заявив виданню «Коммєрсант–Україна», що Кличко «вже прийняв для себе рішення» і відмовився від участі у виборах мера Києва. Такої версії притримується і політолог Вадим Карасьов. «Все виглядає так, що Кличко не буде боротися за мерство, а йтиме тільки на парламентські вибори, — припускає Карасьов у коментарі «УМ». – Не виключаю, що з ним справді є домовленість про обмін Хрещатика на вулицю Грушевського і деяку лояльність виборчих комісій. І Кличко не має потреби клястися у вірності Яценюку, як це роблять деякі інші політики з КОДу, — він і так проходить до парламенту».

За даними центру «Соціальний моніторинг», у лідера «УДАРу» найвищий рейтинг серед претендентів на крісло столичного мера – 32,2%. При цьому сам Віталій на своїй сторінці у «Фейсбуці» пише, що не збирається відмовлятися від мерських амбіцій. «Говорив і ще раз повторюю — партія «УДАР» буде боротися за повернення повноважень мера, за повернення самоврядування. І не відомо коли будуть вибори в Києві, адже з порушенням закону їх просто не призначають! І треба боротися за їхнє призначення!» — заявив Кличко.

«Кличко має чітко заявити, чи збирається він висувати свою кандидатуру на посаду мера міста Києва незалежно від редакції чинного закону про столицю, — каже ще один представник КОД В’ячеслав Кириленко. — У разі, якщо його принципова позиція «більше «ні», ніж «так», — тоді я пропоную Комітету опору диктатури зібрати спеціальне засідання для висунення єдиного кандидата від опозиції».

Нагадаємо, раніше йшлося про те, що від КОДу на мерство можуть претендувати Олександра Кужель або Микола Катеринчук. Кириленко впевнений, що владі не допоможуть жодні махінації із законом та датою виборів у Києві, якщо із кандидатом від влади буде змагатися справді єдиний кандидат від опозиції. Утім, якщо судити з поточних рейтингів, лише Кличко може випередити ставленика ПР Попова.