Їхати чи не їхати?

15.05.2012

Бойкот чемпіонату Євро–2012 — далеко не найкращий спосіб довести українській владі, що вона поводиться «не зовсім» по–європейськи. Такої думки дотримуються чимало політиків Євросоюзу, хоча й опонентів у них вистачає. Учора у Брюсселі відбулося засідання Ради закордонних справ ЄС, на якому головним питанням порядку денного було ставлення до України з огляду на переслідування лідерів опозиції. Учасники засідання планували обговорити, чи варто європейським політикам приїздити на матчі футбольного чемпіонату в нашій державі і, головне, — підписувати угоду про асоціацію України з ЄС. Позиції «засідателів» до початку наради розділилися, і зрештою нарада завершилася нічим — її учасникам так і не вдалося дійти згоди. «У нас немає чіткої позиції», — заявила на прес–конференції по завершенні засідання Верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон. Водночас, як повідомляє УНІАН, Верховний представник зазначила, що в ході обговорення міністри домовилися уважно стежити за розвитком подій, аби «спробувати напрацювати спільну позицію» щодо можливого відвідування політиками матчів Євро–2012.

Найбільше проти бойкоту виступає Польща, і це зрозуміло — адже нашим країнам випало приймати футбольний чемпіонат континенту на двох. Проте навіть у тих державах, які схильні бойкотувати Євро (передусім — Німеччині) лунають голоси на захист України. Так, президент парламенту ФРН Норберт Ламмерт разом із маршалом Сенату Польщі Богданом Борусевичем виступив проти бойкоту, який «може завести в політичний глухий кут».

Поділяє цю позицію й міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. Перед початком засідання Ради він заявив, що Європейський Союз «має сильніші інструменти впливу, ніж невідвідування Євро–2012 в Україні». «Я маю чесно сказати, що відвідування чи невідвідування футбольних ігор — не головний інструмент європейської політики. Думаю, ми маємо більш сильні інструменти, які можемо застосувати», — цитує голову шведського МЗС УНІАН. Водночас Більдт зазначив, що рішення щодо подальшого розвитку України залежатиме від позиції офіційного Києва: «У підсумку, саме лідери України мають вирішити, чи хочуть вони повести країну у напрямку Польщі чи у напрямку Білорусі. І, відповідно, наслідки залежатимуть від їхнього вибору. Якщо вони хочуть іти європейським шляхом, це буде перевагою для українського суспільства. Якщо ж вони хочуть привести країну до Білорусі — о’кей, вони прийдуть у Білорусь...»

За словами Більдта, ЄС «досить чітко» заявив Києву про важливість верховенства права. «Політика помсти не має місця у європейській політиці», — наголосив політик, нагадавши, що Брюссель планує «пильно стежити» за проведенням в Україні парламентських виборів восени.

На думку міністра закордонних справ Нідерландів Урі Розенталя, українська влада ще має час виправити ситуацію, «продемонструвавши видимі покращення ситуації з Юлією Тимошенко». Водночас глава МЗС Великої Британії Вільям Хей перед початком засідання зазначив, що його країна поки не визначилася щодо відвідування матчів Євро–2012 в Україні: «Питання перебуває у процесі перегляду».

Натомість міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс виступає за те, щоб бойкотувати футбольні матчі в Україні. «Я думаю, що присутність політиків (на Євро–2012 в українських містах) не потрібна. Ми вже вирішили в Бельгії, що не поїдемо», — наголосив бельгійський урядовець, водночас зазначивши, що при необхідності політичного бойкоту в спортивному потреби він не бачить.

 

ПОЗИЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА

Україна поділяє стурбованість міжнародної спільноти в ситуації з екс–Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко, але не дозволить себе принижувати. Про це заявив журналістам Президент Віктор Янукович учора в Донецьку. «Та стурбованість, яка є (у міжнародної спільноти щодо Тимошенко), є і в нас», — запевнив глава держави, акцентувавши, що Київ «дослухається до зауважень ззовні щодо цього питання».

Водночас Янукович наголосив: «Дуже важливо, щоб нас не принижували. Україна не дозволить цього робити». І пообіцяв, що «влада робить усе, аби такі ситуації не повторювалися». «Справа Тимошенко багатостороння, має і об’єктивну, і суб’єктивну сторони. Безумовно, ми зобов’язані забезпечити якісне лікування», — зазначив також Президент.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>