Хто не хоче кращого життя?

08.05.2012

Минула неділя в Європі стала справжнім днем виборів. Окрім Греції, новий парламент обирали також вірмени, а громадянам Сербії випало обновити одразу всю владну вертикаль: там одночасно відбулися і парламентські, і президентські, і вибо­ри до місцевих органів влади.

 

Сербія: влада програла, але всі хочуть у ЄС

Вибори 6 травня вважалися ключовими для вибору стратегічного курсу Сербії: громадянам належало визначити, куди піде країна — до Європи чи в обійми Росії. І результати цих виборів, схоже, розділили сербів іще більше, ніж і без того запекла виборча кампанія. Демократична партія на чолі з президентом Борисом Тадичем, яка досі перебувала при владі, спромоглася зробити Сербію офіційним кандидатом на членство в Європейському Союзі. На цих виборах партія йшла у складі демократичного проєвропейського блоку «Вибори за краще життя — Борис Тадич». І програла: разом «тадичівці» здобули лише 68 із 250 парламентських місць. Натомість популістський опозиційний блок «Зрушимо Сербію», ядром якого є Радикальна партія на чолі з екс–націоналістом Томіславом Ніколичем, отримала 73 мандати, повідомив вчора сербський Центр за вільні вибори і демократію.

Сюрпризом став високий результат Соціалістичної партії покійного президента Слободана Мілошевича — вона здобула 45 депутатських мандатів. Це дає соціалістам козир у коаліційних перемовинах, найімовірніше, із демократами під проводом Тадича. Активність виборців становила 59%.

Майбутній парламент буде строкатим, бо до його складу увійшла ще низка середніх чи карликових партій, дві з яких репрезентовані лише одним депутатом кожна. Саме з цієї політичної мішанини має народитися майбутня коаліція, варіантів якої наразі є щонайменше чотири.

А президентські вибори ще тривають — 20 травня відбудеться другий тур, у якому зійдуться чинний президент 54–річний Борис Тадич (25% підтримки у першому турі) та 60–річний лідер радикалів Томіслав Ніколич — він відстав від лідера трохи більше, ніж на один відсоток. Загалом, і президентські, і парламентські вибори позначені консенсусом між суперниками — усі провідні політичні сили поділяють ідею вступу Сербії до Євросоюзу. Навіть Ніколич, якого свого часу вважали політичним спадкоємцем Слободана Мілошевича.

Вірменія: перемога влади і трагедія

На парламентських виборах у Вірменії правляча Республіканська партія, яку очолює президент країни Серж Саркісян, за попередніми підрахунками, отримала 44% голосів. Головний суперник республіканців, партія «Квітуча Вірменія», посіла друге місце з 30%. Як повідомила вчора після обробки більше половини бюлетенів ЦВК Вірменії, п’ятивідсотковий бар’єр також подолали Вірменська Революційна Федерація «Дашнакцутюн», «Спадщина» та «Орінац Еркір» (усі — трохи більше 5%).

У нещодавно ухваленій резолюції Європарламенту наголошується, що перебіг виборів у Вірменії матиме ключове значення для відносин цієї країни з Євросоюзом. Попередні парламентські вибори 2007 року ОБСЄ визнала такими, що не відповідають демократичним стандартам.

Нинішня виборча кампанія ознаменувалася трагедією: під час мітингу Республіканської партії Вірменії, що напередодні голосування відбувся на площі Республіки в Єревані, вибухнули повітряні кульки. Опіки різного ступеня тяжкості отримало близько сотні людей, з них 25 потрапили до реанімації. Ймовірно, замість негорючого гелію повітряні кульки заповнили якимось займистим газом, тому коли від випадкової іскри з недопалка спалахнула одна, вибухнула й решта великої в’язки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>