Що зроблять iз колишньою?

08.05.2012
Що зроблять iз колишньою?

Ніна Карпачова.

Після відмови Генпрокуратури порушувати кримінальну справу щодо гематом Тимошенко, нiбито побитої у в’язницi, правоохоронці узялися за колишнього уповноваженого ВР iз прав людини Ніну Карпачову, яка надала громадськостi фото синців екс–Прем’єра. За словами самої Карпачової, офіс омбудсмана в суботу обшукали представники СБУ, а дозвіл на такі дії нібито особисто дала її наступниця на посаді — новообраний омбудсман Валерія Лутковська.

Ці події Ніна Карпачова вважає безпрецедентним тиском на інституцію омбудсмана, адже в цей офіс жодного разу не приходили з обшуком за роки незалежності. «Вони намагалися зламати комп’ютери, щоб якусь інформацію отримати в комп’ютерній базі. Проводили якісь обшуки безпосередньо в кабінетах, але працівники офісу при цьому присутні не були», — зазначила Ніна Карпачова в інтерв’ю радіо «Свобода». За її словами, кількох колишніх співробітників офісу омбудсмана викликали на допит у прокуратуру.

Ідеться про екс–керівника секретаріату уповноваженого та його помічника, яких слідчі нібито допитували про фото гематом Леді Ю, зроблених у колонії.

Але керівник прес–служби ГПУ Маргарита Валькова заявила, що органи прокуратури не проводили обшуки в офісі омбудсмана, а свідчення екс–підлеглих омбудсмана слідчі отримали в ході перевірки заяви самої Карпачової щодо побиття Тимошенко. Нібито свідки повідомили слідству, що саме «під тиском Карпачової були змушені робити висновки про побиття на основі фотографій тілесних ушкоджень Тимошенко».

Щодо обшуку самого офісу, то нинішній омбудсман Валерія Лутковська спростувала інформацію про те, ніби вона давала такий дозвіл. А речник СБУ Марина Остапенко заявила, що «жодних обшуків або інших слідчих дій співробітники СБУ не проводили». Правоохоронці нагадують, що підставою для обшуку є порушена кримінальна справа, чого у даному випадку не було.

Незважаючи на ці спростування, в партії «Батьківщина» однозначно трактували заяву Карпачової як «помсту влади за публікацію фотодоказів побиття Тимошенко». Відтак «біло–сердечні» закликають правозахисні організації та міжнародну спільноту «втрутитися в ситуацію та захистити колишнього омбудсмана Ніну Карпачову від політично вмотивованого переслідування». Парламентська фракція «НУНС» направила Генпрокурору Віктору Пшонці депутатський запит, у якому вимагає перевірити законність та підстави проведення обшуків в офісі омбудсмана.

 

ОЦІНКА

Відомий адвокат і правозахисник Тетяна Монтян у коментарі сайту «Оглядач» висловила думку, що «Карпачова своїми діями навколо Тимошенко дала всьому світу підстави для цькування України». За припущенням пані Монтян, причини варто шукати у ймовірній відмові ПР висувати кандидатуру Карпачової на черговий термін омбудсмана. Тож панi Нiна, мовляв, почала загравати із БЮТ, відвідувати Леді Ю ще минулого року в СІЗО, і «про що вони там домовилися — невідомо».

«Зрозуміло, що Карпачова зрадила своїх колишніх працедавців, і що вони тепер із нею зроблять і чи знайдуть докази її вини, я не знаю, — каже Тетяна Монтян. — Нині склалася ситуація, коли ні представники влади, ні представники опозиції не заслуговують на увагу суспільства».