Із новим головою

04.05.2012

На свій XVІII з’їзд — вочевидь передвиборчий — Соціалістична партія збиралася у приміщенні... Центрвиборчкому. Якщо точніше, то форум СПУ 28 квітня відбувся в актовому залі Київської обласної ради, яка квартирує в одній будівлі з ЦВК. Соціалісти збиралися в закритому режимі, всупереч відданості задекларованим демократичним принципам роботи — щоб належним чином провести таємне голосування за голову партії, пояснив багаторічний лідер СПУ Олександр Мороз. Новим керівником обрали рекомендованого Олександром Морозом Петра Устенка, першого заступника голови СПУ з організаційно–кадрової роботи, організації ви­борчого процесу та його ресурсного забезпечення.

 

На посаду Голови партії висували дві кандидатури: Петра Устенка та Валентину Семенюк–Самсоненко, колишню голову Фонду держ­майна України, а нині — першого заступника голови партії з питань координації та взаємодії з громадськими організаціями, з економічних питань. За Устенка проголосували 267 делегатів, за Семенюк — 70.

«Свого часу Петро Устенко був депутатом Верховної Ради, знає систему законодавчої і політичної роботи, у молоді роки працював в активі комсомольської організації транспортного університету», — пояснює свою довіру до наступника Олександр Мороз.

Нагадаємо, два роки Сан Санич на деякий час поступався стерном в СПУ Василеві Цушку, але той зрештою обрав роботу в уряді. Тепер у Соцпартії — новий голова.

У своїй промові до делегатів з’їзду 51–річний Устенко наголосив: «Побудований в Україні олігархічно–кримінальний капіталізм штовхає всю націю до ще більшого зубожіння, до прірви, до існування за межею людської гідності. Так є. Але так не має бути. Що ми мусимо зробити? Ми повинні повернути владу народові, створити суспільство рівних можливостей».

Також на з’їзді визначили формат участі СПУ у виборах–2012. Олександр Мороз балотуватиметься по «мажоритарці» в одному з районів Київської області. «Округ важкий, — зазначив на брифінгу Олександр Мороз. — Я там тричі обирався, а люди завжди критично ставляться до своїх колишніх депутатів». Екс–голова Соцпартії зазначив, що є конкурент, який зараз «окучує» округ, втім Сан Санич вірить у перемогу і принагідно обіцяє захищати власників земельних паїв, яких влада хоче зробити жебраками, знявши вето на продаж землі.

Попри поточні проблеми з рейтингом, СПУ йтиме на вибори самостійно. Мороз пояснив: «Сьогодні блоки до виборів не допускаються, а лягати під чиюсь схему немає сенсу. Владна Партія регіонів і опозиція борються за владу як конкуренти через корпоративні та бізнес–інтереси. А наша основна ідея — змінити систему влади».

Також Мороз підтвердив, що народні депутати від Соцпартії попередніх скликань будуть балотуватися до Верховної Ради лише в мажоритарних округах. А в список увійдуть ті, хто ще не був у парламенті. Петро Устенко зазначив: «СПУ — перша партія в Україні, яка йде до парламенту за відкритими списками. Ми створюємо нову політичну реальність... Соцпартія вперше в Україні проведе відкритий конкурс, так званий «праймеріз», кандидатів у народні депутати. Це буде відкрите голосування за кандидатів у кожній області, і кожен виборець зможе висловити свою думку в цьому попередньому відборі. Формуватимемо список не в закритих кабінетах, а за рейтинговим голосуванням на майданах та площах великих міст».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Партія «УДАР» Віталія Кличка провела свій IX з’їзд у Запоріжжі. Лідер–боксер ще раз підкреслив, що очолювана ним політична сила — вже третя за рейтингом в Україні — піде на вибори окремим списком. Кличко зазначив, що в парламенті «УДАР» об’єднається з іншими опозиційними силами, і «навіть якщо опозиція буде в меншості, альянсів із Партією регіонів та її сателітами не буде ніколи».