Лев’яче царство

25.04.2012
Лев’яче царство

У сафарі–парку леви вільно розгулюють у просторих вольєрах. (Фото автора.)

Відтепер приїжджий люд зможе урізноманітнити свій відпочинок відвіданням ще одного унікального об’єкта на туристичній мапі Криму, що розташований неподалік мальовничого водосховища Тайган, за чотири кілометри від райцентру Білогірськ. Минулої суботи «вхідну» стрічку сафарі–парку (чи то пак парку левів) урочисто перерізали голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов і власник парку Олег Зубков. Для перших відвідувачів звіринця екскурсії були безкоштовними. Надалі ж задоволення подивитись на більш як півсотні левів, які вільно розгулюють у просторих вольєрах, а також єдину в Україні пару жирафів, амурських тигрів, яків, ведмедів — усього близько двох тисяч представників тваринного світу — виллється для дорослого відвідувача у 100 гривень (для дітей — удвічі дешевше). Власним коштом також можна погодувати царя звірів чи навіть замовити маленьке левеня собі в готельний номер (готель розташований на території парку), щоб побавитись або ж просто сфотографуватись.

За реалізацію свого другого, після ялтинського зоопарку «Казка», бізнес–проекту дипломований флотський політпрацівник Олег Зубков узявся шість років тому, придбавши для цього геть закинуте містечко розформованої на початку 90–х років засекреченої військової бази. Вдихнув у нього «тваринне» життя за 10 мільйонів власних коштів. Звісно, утримання звірини в цю суму не входить. «У Європі ніхто стільки левів не тримає, бо їх складно прогодувати. Одному леву потрібно 7—10 кг м’яса на день», — зізнався журналістам пан Зубков. До речі, з часом компанію левам та іншим екзотичним мешканцям «Тайгана» мають скласти і слони — є такі плани у Олега Олексійовича.

Прикметно, що навіть після затяжних клопотів з оформленням землевідведення та оренди, які під особистий контроль ще торік узяло керівництво Криму, власник «Тайгана» не може зітхнути з полегшенням. Його досі продовжують тримати «на гачку» районна і республіканська прокуратури. Перша, зокрема, ще рік тому порушила кримінальну справу за фактом самовільного огородження Зубковим 20 гектарів території колишньої військової частини і розміщенням там вольєрів. Технічна експертиза, документальна перевірка у рамках кримінальної справи тривають i досі.