А під вікнами... бункер Гітлера

25.04.2012
А під вікнами... бункер Гітлера

Ці люди голосували за «регіоналів», а тепер «поховали» свої сподівання. (Фото автора.)

Дев’ять років мешканці двох будинків міста Костянтинівка, що на Донеччині, намагаються відстояти право на нормальний відпочинок для своїх дітей і людей похилого віку. Річ у тім, що просто під вікнами їхніх багатоповерхівок, на місці трьох дитячих майданчиків, планують звести двоповерховий магазин — міськ­рада вже дала на це дозвіл. Проти громади — вся владна верхівка міста, більшість якої складають адепти від Партії регіонів. А коли люди дізналися, що на днях забудовники знову приженуть техніку й розпочнуть будівельні роботи, влаштували «похорон» своїм сподіванням на правлячу партію.

 

«Ми голосували за ПР, а нам плюнули в обличчя»

Ця боротьба громада й влади має давню історію. Із 2003 року в городян хочуть «відтяти» добрий шмат землі й запевняють, що до неї жителі ніякого відношення не мають. Люди у законному порядку відстоювали право на свою землю, лише до прокуратури було направлено 15 листів, судилися, вистоювали виснажливі черги у кабінетах чиновників, билися з непроханими гостями–забудовниками, лягали під колеса екскаваторів.

Місцеві жителі розповідають, що око на їхню територію поклала підприємець Юлія Колесник (до речі, мешканка сусідньої з Костянтинівкою Дружківки, а її чоловік — колишній співробітник Костянтинівської прокуратури). Саме з цим фактом люди і пов’язують ту одностайність, з якою депутати міської ради проголосували за продовження оренди землі підприємцю. Місцевій громаді не зрозуміло, на якій підставі це зроблено і чому в них не спитали, чи взагалі потрібний їм той магазин.

«Ми вже кілька років ведемо боротьбу з тотальною корупцією, яка процвітає в нашому місті. Суди куплені, прокуратура куплена, — розповідає «УМ» член ініціативної групи Маргарита Ізмайлова. — Цю земельну ділянку в оренду віддав ще колишній мер Костянтинівки Юрій Роженко, якого свого часу було затримано і засуджено саме за оборудки з землею. На якій підставі продовжили оренду, ми не знаємо. Вже тричі зверталися до суду, але там лише придумують різні відмовки, часом абсурдні. Зокрема, після останнього звернення відмовили через те, що ми не доплатили 3 гривні 75 копійок»...

«Я живу на першому поверсі, в мене дитина — астматик, — продовжує пані Маргарита. — Під нашою квартирою тріснув і розійшовся фундамент, владці від цього відхрестилися, проте руками й ногами — за будівництво магазину. Спочатку депутати ніби до нас прислухалися, але забудовники подали позов до суду, і той постановив розглянути можливість продовження оренди земельної ділянки. Депутати ж, не вагаючись, проголосували «за». Хоча, згідно iз законом, мав бути укладений новий договір оренди. 90 відсотків із нас голосували за ПР, а вони плюнули нам в обличчя й розповідають, що немає такого поняття, як «прибудинкова територія» і, якщо їм потрібно, то зведуть все, що заманеться, зважаючи на відсутність генерального плану. Ми будемо виходити з дітьми, лопатами, вилами. Будемо лягати під бульдозери, будемо продовжувати боротьбу. Побудувати магазин вони зможуть лише тоді, коли замурують нас у фундаменті. Нам уже нічого втрачати!». До речі, за роки тривалої боротьби на пані Маргариту тричі заводили кримінальну справу!

«Тут поховані надії на Партію регіонів»

Оскільки поневіряння костянтинівців по владних інстанціях ні до чого не привели, вони вирішили привернути увагу в досить оригінальний спосіб — організували мітинг, на якому одностайно оголосили прибудинкову територію вільною від Партії регіонів, а також прийняли звернення до громадськості: «Партія регіонів, в особі депутатів Костянтинівської міської ради, нагло і цинічно відібрала нашу прибудинкову територію і практично під нашими вікнами приступила до будівництва чергового магазину. Ми на це їм мандат не давали!!! У зв’язку з цим зобов’язуємося, що більше не будемо, як раніше, ні підтримувати, ні голосувати за партію, яка ігнорує волю народу. Закликаємо усіх громадян країни не повторювати наші помилки та підтримати нашу ініціативу».

«Раніше тут функціонували три дитячі майданчики, були гірки, пісочниці, бесідки. Вони приїхали і без попередження висипали на пісочницю землю. Магазинів навколо достатньо, і ми хочемо, щоб під нашими вікнами гралися діти, а не розпивали пиво чи горілку п’янички. Більше того, ми розробили проект дитячого майданчика і вже почали збір коштів на його будівництво. А проект магазину взагалі схожий на бункер Гітлера. Причому в архітектора проект свій, забудовники показують свій, ще один — у прокуратурі», — розповідає учасник акції пан Володимир.

«Будемо стіною стояти, як робили це рік, два, три тому. Вони викликали міліцію, спецназ, обзивали нас бидлом. Нам втрачати нічого — візьмемо вила і будемо оборонятися до кінця», — так налаштовані обурені городяни.

...Після імпровізованого мітингу процесія чисельністю кількасот чоловік iз плакатами «Не дамо закрити сонце і небо будівництвом магазину», «Не забирайте дитинство у дітей — літній майданчик» вирушила провести в «останню путь» свої сподівання на Партію регіонів. Підійшовши до імпровізованої могили, люди кидали до ями папірці з перекресленими навхрест буквами ПР. Потім, за християнським звичаєм, кожний вкинув по три пригорщі землі — і «покійника» закопали... На саму ж могилу поклали вінок і встановили транспарант із надписом «Тут поховані надії на Партію регіонів».

Чим закінчиться довготривала костянтинівська епопея, буде відомо вже найближчим часом. Проте люди дуже жалкують, що на виборах зробили помилку, і закликають своїх співгромадян не повторювати її.