Віжки штабу ПР не ризикнули віддати одному

25.04.2012

Виборчим штабом Партії регіонів керуватиме таки Андрій Клюєв. Про такий вибір оголосили позавчора ввечері після засідання політради в кінотеатрі «Зоряний». Секретар Ради нацбезпеки і оборони є «найбільш підготовленою людиною в партії», аргументував його призначення перший заступник голови ПР Володимир Рибак. За його словами, до роботи у виборчому штабі буде також залучена «команда професіоналів, яка проводила не одні вибори».

Керівником публічної виборчої кампанії «регіонали» затвердили віце–прем’єра Сергія Тігіпка, заступником з ідеологічних питань — ще одного віце–главу уряду Бориса Колесникова, заступником iз координації діяльності й роботи з громадськими організаціями та іншими партіями — Володимира Рибака, заступником по роботі з VIP–агітаторами і взаємодії з Верховною Радою — Олександра Єфремова. Всупереч високому антирейтингу, список ПР очолить голова партії, Прем’єр–міністр Микола Азаров. Але, за даними газети «Дзеркало тижня», у пропагандистській кампанії акцент робитимуть не на нього, а на молодші обличчя.

Інтрига навколо призначення у штаб Клюєва з’явилася наприкінці лютого, коли почесний голова ПР Янукович звільнив цього важковаговика з посади першого віце–прем’єр–міністра, перекинув в РНБО і при цьому категорично заявляв, що «Андрій Петрович керувати штабом однозначно не буде». Тоді серед претендентів на цю посаду називали Єфремова, Тігіпка та ін. Зрештою переміг Клюєв. Хоча аналітики як варіант прогнозували його керування не офіційним, а «тіньовим» штабом, як він робив на виборах раніше. Цього разу, свідчать джерела «ДТ», «ключ від партійної тумбочки» перебуватиме у глави Нацбанку, представника «групи сім’ї» Януковича Сергія Арбузова.

Урядовці, які є ключовими фігурами Партії регіонів, згідно із законом, підуть у відпустку за свій рахунок із червня аж до закінчення виборчої кампанії. За словами Клюєва, їхні обов’язки «із модернізації країни» в цей час виконуватимуть заступники. «У мене є можливість, у мене маса невикористаних відпусток», — сказав секретар РНБО. Він запевняє, що ніхто із представників органів виконавчої влади не буде поєднувати роботу в штабах із роботою на адміністративних посадах. Чи позначиться на управлінні країною той факт, що всі чільні урядовці підуть у відпустки як кандидати в депутати від ПР? «Ви знаєте, активна державницька робота влітку завмирає. Більшість людей у відпустках...» — пояснює нардеп–«регіонал» Олександр Стоян.

«31 липня ми плануємо провести XIV з’їзд партії. На з’їзді будуть затверджені списки кандидатів у депутати по багатомандатному виборчому округу, а також по одномандатних округах. Будуть визначені перші п’ятірка і десятка кандидатів у депутати», — розповів Володимир Рибак. Подейкують, кожного мажоритарника і списочника затверджуватиме особисто Президент Янукович.

Головне завдання цієї кампанії — повернути втрачені Партією регіонів 2,5 млн. голосів жителів півдня і сходу України. З цією метою найближчим часом буде оголошено програму підтримки промислових регіонів.

Політолог Вадим Карасьов вважає, що ПР будуватиме виборчу кампанію на виконанні соціальних ініціатив Президента, «а ставку зроблять на адміністративно–силовий ресурс, який передбачає посада Андрія Клюєва, і відсутність конкурентів в електоральному полі партії». «Щодо призначення Андрія Петровича, то в Партії регіонів не ризикнули віддати віжки виборчої кампанії в одні руки — про це свідчить кількість його заступників по штабу», — коментує директор Інституту стратегічних досліджень.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Свого керівника виборчого штабу назвала й об’єднана опозиція. Ним став БЮТівець Олександр Турчинов.