«Бацька» плює в наше озеро

19.04.2012
«Бацька» плює в наше озеро

Озеро Світязь — окраса Полісся. Поки що...

Замість улюбленого місця сімейного відпочинку українцiв на місці Шацьких озер у недалекому майбутньо­му може виникнути похмура постіндустріальна картина: змілілі забруднені канави замість озер, болота, вапняковий пил та висохлий мул.

«Подякувати» за це маємо білоруському «побратиму» — Юрію Чижу, власнику компанії «Трайпл», яка розробляє піщано–вапняковий кар’єр за 300 метрів від українського кордону. Цього чоловiка називають «придворним» бізнесменом президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Хотиславський кар’єр, як розповів учора під час прес–конференції в агенції «Главком» професор, провідний науковий співробітник Інституту гідробіології НАН України Володимир Щербак, має на верхньому шарі (товщиною в 5 метрiв) поклади торфу, далі йде пісок будівельний та кварцевий, а на 15 метрах починається якісний вапняк, глибина залягання якого — до 70 метрів. Щербак пояснив, що вапно гігроскопічне, тобто «натягує» в себе вологу, тож Шацькі озера, найближче з яких знаходиться на відстані 12 км, а найдальше — за 22 км від кар’єру, прогнозовано зміліють, а менші й зовсім зникнуть чи перетворяться на болота.

Вода в озерах залягає пошарово, і саме в нижніх шарах у мулі збираються важкі метали, пестициди та радіаційні відходи, тож неважко уявити, що буде, якщо озера зміліють. Крім того, воду з вапном треба буде кудись викачувати. Білоруський підприємець прогнозовано забруднить ним не лише бiлоруські заповідні території, а й унікальне українське Полісся. В тому числі й Прут — одну з найважливіших водоносних жил України.

Екс–посол України в Республіці Білорусь Роман Безсмертний підкреслив, що навіть за часів Радянського Союзу кар’єр дозволяли поглиблювати не більше, ніж до 30 метрів. Проблема ця не сьогоднiшня. З 2007 року Україна та Білорусь намагаються вирішити цей конфлікт, проте віз і нині там. «Ми посилали довірених людей подивитися, що діється останнім часом у Хотиславському кар’єрі. Там усе оточено парканами й охороняється, наче військовий об’єкт, — розповідає пан Безсмертний. — Але все ж ми дізналися, що роботи з видобутку вапна ніхто і не думав зупиняти. Кар’єр розширюється і поглиблюється».

Крім тиску, який українські очільники мають чинити на білоруську сторону (аж до економічних санкцій та звернень до міжнародних судів), добрим рішенням цієї проблеми, на думку Романа Безсмертного, могло б стати створення міждержавного біосферного заповідника під захистом ЮНЕСКО, у який би входили території польського та українського Полісся і білоруська Біловезька пуща.

Але поки що з Білоруссю навіть не вдається узгодити пункти, за якими обидві сторони могли б оцінювати завдану шкоду природі та економіці обох держав.

 

ДОВІДКА «УМ»

До Шацького національного парку, розташованого на 32500 гектарах. Волинської області, входять 30 озер льодовикового походження. Найбільше, найглибше (до 58 метрів) і найчистіше озеро України — Світязь — називають «українським Байкалом» та «блакитними очима Полісся». Його вода по праву вважається цілющою, адже в ній міститься йод, срібло і гліцерин. У Шацькому національному парку є багато представників флори і фауни, занесених до Червоної книги. На берегах Шацьких озер розташовано багато санаторіїв, баз відпочинку.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>