НОВИНИ ПЛЮС

18.04.2012

Лукашенко звільнив політв’язнів

Напередодні Великодня, 14 квітня, президент Білорусі Олександр Лукашенко своїм указом помилував раніше головного конкурента на виборах, опозиціонера Андрія Санникова. Наступного дня Лукашенко помилував також довірену особу Санникова Дмитра Бондаренка. Обидва політв’язні вийшли на свободу. Доти протягом багатьох місяців до них не допускали ні адвокатів, ні родичів, тож не було відомо, чи живі вони взагалі. Організація «Міжнародна амністія» привітала рішення Лукашенка і закликала білоруську владу звільнити решту політв’язнів, які досі перебувають за ґратами.

Сльози вбивці

В Осло триває судовий процес над масовим убивцею Андерсом Брейвіком. Учора, на другий день суду, він виголосив промову, в якій звинуватив норвезьку владу в руйнуванні національної ідентичності норвежців та імміграційній політиці, яка «порушує їхні права й наступає на християнські цінності».

У перший день суду Брейвік заперечив свою провину у вбивстві 77 людей, назвавши цей зухвалий розстріл... самозахистом. Він також пустив сльозу під час демонстрації запису вчиненої ним бійні на острові Утойя 22 липня минулого року. Національне телебачення Норвегії веде пряму трансляцію процесу, не подаючи в ефір лише виступи самого підсудного.

Зустріч прем’єрів Ізраїлю та Палестини

Учора відбулася довгоочікувана зустріч глав урядів Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху та Палестинської Автономії Салама Фаяда. Фаяд був уповноважений главою ПА Махмудом Аббасом передати Нетаньяху офіційну ноту, в якій палестинці звинувачують Ізраїль у заведенні мирного процесу в глухий кут та зриві взаємних домовленостей від 2003 року, вимагають реальних кроків реалізації плану «Дві держави для двох народів» і викладають умови відновлення переговорів iз цього питання — створення поруч з Ізраїлем незалежної палестинської держави. Нетаньяху у відповідь запропонував Аббасу провести дво­сторонню зустріч. Близькосхідні аналітики розцінюють таку пропозицію глави ізраїльського уряду як спробу виграти час до проведення в Ізраїлі чергових парламентських виборів, щоб не ухвалювати конкретних рішень до кінця каденції нинішнього уряду.

Банкір, який співає реп

Новим головою Світового банку обрано Джима Йонг Кіма. Його кандидатуру 23 березня висунув президент США Барак Обама (традиційно, СБ очолює американський громадянин). Попри це, вперше в історії цієї установи вибори проводилися на альтернативній основі. На посаду також претендували відомі економісти — колумбієць Хосе Антоніо Окампо і нігерійка Нгозі Оконджо–Івеала.

Натуралізований американець Джим Йонг Кім народився в Сеулі (Південна Корея), працював на різних посадах у Всесвітній організації охорони здоров’я. Ні банкірського, ні політичного досвіду цей досвідчений борець із туберкульозом та СНІДом не має. Зате на сайті YouТube можна знайти реперський відеоролик, який Кім записав зі студентами Дартмутського коледжу в США, президентом якого він на цей час є, для конкурсу талантів. Чинний глава Світового банку Роберт Зеллік оголосив про намір піти у відставку в лютому. П’ятирічна каденція Джима Кіма розпочнеться з 1 липня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>