Буря над головою

12.04.2012
Буря над головою

З’ясування стосунків і важливі рішення краще відкласти, доки не розпогодиться. (Фото з сайту www.health.aif.ua.)

Здавалося б — уже й зима позаду, і перша весняна погідність встигла трохи потішити сонячним теплом. Однак весна ніяк не устаткується, змушуючи і нас щодня прилаштовуватися до погодних примх. Дощі, буревії, різкі коливання температури для багатьох обертаються зниженням працездатності й слабкістю. Сезонні зміни погоди нерідко спричиняють різке загострення серцевих та судинних захворювань. У когось перед дощем зазвичай болить голова, іншого сірі дощові хмари навіть ладні довести до депресії. Донедавна лікарі скептично ставилися до таких скарг. Нині ж метеозалежність визнано хворобою, яка також потребує лікування.

 

Залежність від погоди помолодшала

Чимало клопоту людині завдають і години підвищеної сонячної активності. Так звані магнітні бурі «в парі» з погодною залежністю, на думку вітчизняних вчених, серйозно дошкуляють понад третині українців. Утім на зміни магнітного поля Землі реагує кожен, просто здорові люди з сильними адаптаційними можливостями не відчувають особливих відхилень у самопочутті.

«Так і є — здоровий мозок на зміни в природі відгукується нормально. А ось якщо в організмі є якийсь збій, тоді починаються проблеми, — пояснює «УМ» лікар–науковець у галузі неврології, доктор медичних наук, завідувач відділом науки і міжнародного співробітництва та контролю надання медичних послуг Клінічної лікарні «Феофанія» Уляна Лущик. — Якщо за кілька хвилин атмосферний тиск падає на 5 мм ртутного стовпчика, для хворого мозку це катастрофа. Настають інсульти, зрив психічних процесів, збої інших систем. Лікарняні відділення кардіології, неврології в такі дні переповнені».

Фахівці звернули увагу, що в несприятливі дні в організмі зменшується виділення гормону мелатоніну, який відповідає за адаптацію. Натомість надниркові залози більше продукують «гормонів стресу» — адреналіну і кортизолу.

Донедавна «розкладом» магнітних бур цікавилися переважно люди старшого віку. Нині ж дедалі більше молодих стають метео– і геозалежними. Поширений симптом цієї залежності — мігрень та інші види головного болю, які спричиняє найменша зміна погоди. Якщо насувається новий фронт повітря і ви відчуваєте, що вам важко зосередитися, а вночі — заснути, ймовірно, ви в зоні ризику, застерігають лікарі. Чимало клопоту завдають низький атмо­сферний тиск, дощ і набридлива мжичка тим, хто має підвищений або низький артеріальний тиск, стенокардію або переніс інфаркт. Під час різкого підвищення або зниження температури найчастіше нездужають ті, хто має легеневі та ниркові недуги. Зазвичай відчувають зміни погоди і хворі на ревматизм. Вони перед­бачають погоду краще за будь–яких синоптиків.

Менше солі, більше вітамінів

«Найбільше магнітні бурі діють на людей ослаблених, які мають хронічні захворювання — гіпертонію, стенокардію, мігрень, — наголошує львівський кардіолог, доктор медичних наук Юліан Кияк. — Під час магнітних бур змінюється заряд клітин крові, яка стає густою, клітини між собою не відштовхуються, погіршується плинність крові. Відбувається порушення кровообігу на рівні дрібних судин, а також судин більшого діаметру. Переважно люди відчувають наближення несприятливих днів заздалегідь, оскільки гірше почуваються».

У такі дні Юліан Григорович радить обмежувати свій раціон за рахунок солоних, гострих, жирних страв. Ті, хто не має проблем зі шлунком, для розрі­дження крові можуть приймати аспірин, каже лікар. Беналгін, що містить кофеїн, також стане в пригоді, оскільки поліпшує кровообіг мозку.

«Ще студенткою я дізналася, що психічно хворі чітко реагують на пориви вітру, — пригадує Уляна Лущик. — Це означає, що для хворого мозку небезпечні серйозні зсуви атмосферного тиску і перепади температури. Якщо температура за ніч падає на 10 градусів, це критично для мозку, а для недужого — й поготів. Іноді серйозно хворим краще пережити критичний день на снодійних».

Нервова система однією з перших реагує на геомагнітні збурення. Тому болить голова. На думку лікарів, зарадити в цій ситуації можуть собача кропива, м’ята, валокордин, новопасит. «На ніч пийте чай із меліси з медом і 20 крапель настоянки валеріани. Багатьох виручає «Антифронт» — препарат на рослинній основі, який за необхідності можна приймати навіть щогодини по 10 крапель, — радить Уляна Лущик. — І обов’язково пропийте курсами полівітаміни з мікроелементами».

Просто треба... полюбити дощ

З’ясовується, є ще й така поширена недуга, як метеоневроз — фатальна залежність настрою і самопочуття від погоди. В організмі все гаразд, але людина справді нездужає. «Щойно побачу, що за вікном дощить, усе з рук валиться», — нарікає приятелька. Така залежність, хоч і схожа на звичайні лінощі, може призвести до сумних наслідків. Автомобілісти ризикують потрапити в аварію, на роботі працівник стає вкрай неуважним.

Прояви метеоневрозу не піддаються фіксації. Тут не допоможуть найсучасніші прилади, адже виміряти апатію, тугу, нудьгу неможливо. Причиною метеоневрозу може бути вроджена потреба у певній кількості сонячних променів. Який вихід? Психотерапевти підказують: створіть у квартирі затишну атмосферу, придбайте лампи денного світла, щоб погодні катаклізми за вікном не були помітні. Зрештою, вчіться бачити в усьому прекрасне. Впродовж робочого дня робіть перерви. Посидьте у затишному кафе, постежте з вікна за перехожими. Не любите дощ? Даремно. Пригадайте, що багато поетів присвятили цій стихії найромантичніші твори. Хіба можна сумувати, коли у вікно стукають краплі з неба? Просто треба полюбити будь–яку погоду.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Лікарі застерігають: у несприятливі погодні дні головне — не переїдати. Серце і мозок можуть потрапити в умови кисневого голодування через те, що кров перерозподіляється на користь перевантаженого їжею шлунково–кишкового тракту. З харчових продуктів варто надати перевагу кашам на воді або нежирному молоці. Не завадить включити в меню відварну рибу.

Налягайте на овочі і фрукти. Вони містять вкрай необхідні для метеочутливих людей мікроелементи: калій, магній, мідь і йод.

Стежте, щоб на вашому столі було доволі страв із картоплі, моркви, квасолі. Метеочутливим людям допоможуть також печені яблука, родзинки та курага. Стануть у пригоді й банани: калій і біологічно активні речовини, які є в цих фруктах, зменшують дію адреналіну на психіку.

 

ДО РЕЧІ

Деякі вчені пояснюють погіршення самопочуття коливанням атмосферного тиску, оскільки ці зміни відчутно впливають на мембрану клітин. Тому активізуються деякі продукти обміну речовин, особливо токсини, і людина відчуває дискомфорт. Щоб подолати цей стан, слід зміцнити імунітет і вивести токсини з організму. Що менше засмічений організм, то він міцніший і незалежніший від стану атмосферного тиску. Відновити бадьорість допомагають елементарні заходи, про які ми часто забуваємо. Намагайтеся висиплятися, регулярно харчуватися (бодай раз на день — гарячою стравою), давайте тілу хоча б мінімальне навантаження: робіть зарядку або двічі–тричі на тиждень відвідуйте спортзал. Додадуть енергії і будь–які водні процедури: контрастний душ, басейн, ванни з ароматними оліями цитрусових.

 

ПИЛЬНУЙ!

Магнітна буря, різка зміна погоди пригнічують тонус судин. Тому в несприятливі дні не можна різко підхоплюватися з ліжка. Це може стати причиною запаморочення або й непритомності.

Ранкову зарядку краще робити у полегшеному варіанті і не відразу після пробудження. Ввечері, незадовго до сну, старайтеся прогулятися на свіжому повітрі хоча б півгодини. І, звичайно, намагайтеся максимально захистити себе від психологічних проблем та не ухвалювати важливих рішень.