По що міністр до Луї Віттона їздила?

11.04.2012

Службовий «Мерседес» із Раїсою Богатирьовою, нещодавно призначеною на посаду міністра охорони здоров’я, біля бутіка «Луї Віттон» у київському Пасажі зафіксував на відеокамеру народний депутат Олег Ляшко. На своїй сторінці у Facebook він написав: «У неділю, 1 квітня, близько 19–ї години віце–прем’єр–міністр, міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова на службовому «Мерседесі», д/н АА3315КА, в супроводі охоронців і помічниці відвідала київський магазин «Луї Віттон». Тоді, коли мільйони українців через брак бюджетного фінансування вимушені віддавати за своє лікування останні заощадження, урядовці розкошують за рахунок держави».

Після того як відео потрапило до мережі інтернет, МОЗ не залишалося нічого іншого, як підтвердити підмічений депутатом факт: «Згідно з договором № 33/21/09–30 від 19 березня 2012 року, який укладено між Міністерством охорони здоров’я та автопідприємством господарсько–фінансового департаменту секретаріату Кабінету Міністрів, автомобіль «Мерседес», номерний знак АА3315КА, прийнятий у строкове платне користування та використовується винятково для службових поїздок віце–прем’єра, міністра охорони здоров’я». А от які такі нагальні робочі питання вирішувала керівник МОЗ у дорогому дизайнерському магазині, де вдягалася свого часу Юлія Тимошенко, — питання доволі цікаве, і відповіді на нього в Мінохоронздоров’я не дали.

У Європейському Союзі такий факт вочевидь уже призвів би до відставки державного чиновника, незалежно від рангу. Приміром, інтернет–сайт «Українська правда» пише, що у 2009 році через аналогічні звинувачення довелося залишити свій пост німецькій колезі Богатирьової — Уллі Шмідт, яка викликала з Берліна службове авто аж на іспанський курорт Аліканте. У березні саме за використання транспортного засобу у приватних цілях пішов у відставку віце–спікер парламенту Молдови Артур Решетніков. А в Україні ж, попри фактично визнання міністерством порушення законодавства і перевищення службових повноважень, відповідати ніхто не поспішає.

Це не єдиний закид на адресу Раїси Богатирьової, який пролунав після її призначення в МОЗ. Відколи колишня очільниця Ради нацбезпеки пересіла в крісло міністра, країна так і не почула від неї конкретних кроків щодо реформування медичної галузі. Натомість Богатирьова відзначилася протокольними зустрічами з психотерапевтами та священиками. Або дискусіями на кшталт «Україна недалеко відійшла від 1953 року в плані нелегальних абортів».

Єдина більш–менш практична річ у діяльності міністра — широка пропаганда необхідності щеплень. Вона неодноразово нарікала на недовіру українців до медичних препаратів: «Є недовіра до імунізації, і засоби масової інформації допомагають фіксувати цю недовіру. Негативним настроям щодо профілактичних щеплень сприяє кон’юнктурна активність деяких ЗМІ та політична ангажованість антивакцинальних організацій». А на засіданні уряду з питань охорони здоров’я за участю Прем’єр–міністра Миколи Азарова очільниця МОЗ попросила виділити додатково більше 100 млн. грн. на вакцинацію. Наскільки потрібні такі витрати, коли зима і пов’язані з нею ризики недуг уже позаду, міністрові видніше. Але, як відомо, старшого сина Раїси Богатирьової Олександра пов’язують із ветераном фармгалузі — харківським підприємством «Біолік», що виготовляє імунобіологічні препарати. А, за даними низки інтернет–ЗМІ, Раїса Василівна свого часу була помічена в публічному захисті препарату «трамадол», що виробляється «Біоліком». Також, за дивним збігом обставин, «Біоліку» неймовірно таланить із державними тендерами. Так, держава останні декілька років закуповує в цього виробника препарати на мільйонні суми. Приміром, минулого року левову частку державних коштів «Фармстандарт–Біолік» отримав на виконання державної програми імунопрофілактики населення та закупівлю вакцин. Відтак освоїти нашвидкуруч 100 млн. гривень на щеплення не повинно стати особливою проблемою для МОЗ та родичів Богатирьової.