У вігвамі на Майдані

29.03.2012

Учора на майдані Незалежності громадські активісти провели акцію «Резервація 2450», вимагаючи зняти з розгляду Верховної Ради скандальний законопроект №2450 «Про порядок організації і проведення мирних заходів». Задля цього просто неба влаштували театралізовану постановку: розклали імпровізований вігвам, у якому сиділи «індіанці», навколо ходив «озброєний шериф» і за будь–якої спроби «червоношкірих» вийти за периметр своєї території наказував повернутися назад.

Одна з організаторів акції, активістка громадянського руху «Відсіч» Юлія Пасік розповіла «УМ», що перформанс має на меті привернути увагу до проблеми закону, який зараз намагаються проштовхнути депутати від влади. «Коли законопроект винесли на розгляд, ми за годину вже були під стінами ВР. Ми добилися того, щоб його перенесли на повторне читання. Але ми не можемо чекати, поки вони вигадають ще щось, тому вирішили показати театралізовано, що саме на нас чекає, якщо закон ухвалять. Тему індіанців обрали не випадково, адже свого часу їх усіх загнали в резервації, забравши свободу».

«Шерифа» зрештою вигнали, і люди з пір’ям у зачісках отримали свободу. Нечисленні глядачі почали розходитися. Міліція, яка вела себе напрочуд сумирно, взагалі не звертала увагу на молодь.

«Мало людей, треба було більше анонсувати подію, обрати зручніший час, — сказав «УМ» один з учасників акції Євген. — Вранці студенти на парах, а дорослі на роботі. А тут як ніколи треба відстояти свої громадянські права, надати резонанс цій темі. Інакше ми втратимо право на мирні протести, на можливість висловлювати свої думки на вуличних акціях, якщо цей одіозний законопроект буде прийнято. Ми втратимо власну свободу».

Прийшли підтримати молодь і кілька людей похилого віку. «Випадково дізналася про цей захід. Нам уже нічого втрачати, а молодь багато чим ризикує. Ну як нам їх не підтримати», — прокоментувала «УМ» киянка Валентина Арсеніївна. Жінки заявили, що чекають будь–якого сигналу, аби знову вийти на Майдан. «Скільки треба, стільки й будемо виходити, бо треба відстояти країну», — кажуть давні прихильники «помаранчевих» ідей.

Нагадаємо, що закон №2450 був розроблений ще в 2008 році урядом Тимошенко. У 2010–му, вже за Януковича, громадськість домоглася повернення проекту на повторне читання. Згідно із проектом, якщо раніше звернення щодо проведення вуличної акції носили повідомлюючий характер, то надалі він може стати прохальним, і влада зможе без суду забороняти та розганяти будь–який невгодний мітинг.