Лазанья без тіста

28.03.2012

Лазанья, нагадаємо, страва італійської кухні. Втім пластини для неї, у класичному варіанті, — борошняні. Тому лазанью не назвеш малокалорійною. Але їх можна замінити... капустяним листям і тоді відчуєте новий смак, а калорій буде значно менше.

Отже, для приготування капустяної лазаньї потрібні: 6–9 листків молодої білокачанної капусти, 600 г фаршу (найкраще асорті свинина + яловичина), 150—200 г печериць, 4 помідори, 1 середня цибулина, 2 зубки часнику, 150—200 г твердого сиру, зелень петрушки, рослинна або оливкова олія для смаження, сіль, перець мелений. Для молочного соусу: маленька цибулина, 3 столові ложки борошна, 700—800 мл молока, вершкове масло, сіль, мелений перець.

Капустяні листки треба вимити й відварити в киплячій підсоленій воді 2–3 хвилини до м’якості. Відкинути на друшляк, щоб стекла рідина. Тим часом готуємо все для начинки. Миємо помідори, на кожному ножем робимо хрестоподібний надріз, опускаємо в киплячу воду на хвилину, а потім знімаємо шкірку. Ріжемо великими кубиками. Подрібнюємо часник, дрібно нарізаємо цибулю та зелень, гриби — часточ­ками. Спочатку будемо робити томатний соус. У розігріту з рослинною або оливковою олією сковороду викладаємо спочатку цибулю і обсмажуємо її до м’якості. Додаємо половину часнику й обсмажуємо разом буквально 30—40 секунд. На черзі — помідори. Усе перемішуємо і доводимо до кипіння, потім зменшуємо вогонь до мінімального. Готуємо 20—30 хвилин, періодично помішуючи (можна прикрити кришкою). На другій сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо фарш. Паралельно обсмажуємо гриби. Усе поєднуємо у сковорідці з томатним соусом. Солимо, перчимо за смаком, додаємо зелень і добре перемішуємо.

А тепер готуємо молочний соус. У сковороді розтопимо трохи вершкового масла або нагріємо 2 столові ложки рослинної олії, покладемо дрібно порізану цибулю і обсмажимо до м’якості. Додамо 3 столові ложки борошна, перемішаємо. Постійно помішуючи, вливаємо молоко. Доводимо соус до кипіння і готуємо ще кілька хвилин, поки соус не набуде бажаної консистенції. Насамкінець за смаком солимо і перчимо. Зверху кладемо шматочок вершкового масла, щоб на поверхні соусу не утворювалася плівка.

Врешті–решт, формуємо капустяну лазанью. Дно і стінки форми злегка змащуємо олією. У форму кладемо кілька капустяних листків так, щоб закривали дно. Листя капусти змащуємо невеликою кількістю молочного соусу. Потім викладаємо половину м’ясної начинки. Злегка посипаємо тертим сиром і змащуємо частиною молочного соусу. Накриваємо капустяними листками, знову змащуємо соусом, викладаємо рештки начинки, знову посипаємо сиром і змащуємо соусом. Останній шар — капустяне листя, змащене молочним соусом. Запікаємо страву 40—50 хвилин при температурі 180 градусів. За 5—10 хвилин до готовності посипаємо поверхню запіканки–лазаньї тертим сиром.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>