Хто полює на Чубарово?

27.03.2012
Хто полює на Чубарово?

Єгер Микола Ващенко: «Он там починається урочище Чубарово». (Фото автора.)

Унікальне урочище Чубарово в Чорнобаївському районі Черкащини, 7 тисяч гектарів якого тягнуться вздовж Кременчуцького водосховища, опинилося у вирі скандалу. Майже рік там не ступала нога мисливця, адже полювати у тих краях заборонено. Місцеві мисливці переконані: хтось поклав око на ці угіддя й хоче їх привласнити.

Цей резонансний скандал розпочався у квітні 2011 року. Тоді прокурор Черкаської області Микола Лісовий на сесії облради опротестував її рішення, датоване ще 2003 роком, про передачу мисливських угідь ТОВ «Мисливсько–рибальському товариству «Чорнобаївське» нібито через виявлені порушення законодавства (самі мисливці стверджують, що порушень ведення мисливського господарства у них не виявлено, хоча такі перевірки велися ще з дня організації товариства — з 2001 року). Депутати врахували протест прокурора і на сесії скасували рішення своїх попередників.

 

Відтоді на території Чорнобаївського району, а загальна площа мисливських угідь разом з урочищем Чубарово становить 115 тисяч гектарів, не пролунало жодного пострілу. А 600 мисливців, котрі з діда–прадіда мешкають у селах району, позбавлені права полювати. «У нас не відкрилося полювання, хоча дичини навколо вистачає. Люди переконані: комусь припали до душі ці угіддя і у нас хочуть їх відібрати», — розповідає «УМ» бригадир мисливського колективу з сіл Крутьки та Мельники Іван Юхименко.

«Звіра багато розвелося, зокрема, й лисиці, котра нерідко розносить сказ, а нам полювати не можна. Про таку несправедливість ми писали листи у Верховну Раду, до Прем’єр–міністра, але відповіді не одержали», — додає його колега Анатолій Батир, голова мисливського колективу сіл Лукашівка та Веселий Хутір.

Чоловік каже, що чорнобаївські мисливці справно сплачують внески, а вийти на полювання не можуть. Поїхати за межі свого району більшості ж не по кишені. І річ не лише в тому, щоб живність здобути, зізнається він, — мисливці чекають полювання більше року, бо це для них традиційний та звичний відпочинок.

«Наші мисливські угіддя здавна популярні, особливо урочище Чубарово. Там заплава річки Сули, лісові та болотяні масиви. Унікальність урочища ще й у тому, що воно тягнеться вздовж Кременчуцького водосховища і там чимало дичини. На відкриття сезону до нас традиційно приїздять мисливці з Черкас і навіть iз Києва», — наголошує Валерій Коваленко директор ТОВ «Мисливсько–рибальського товариства «Чорнобаївське».

Він розповідає, на чорнобаївських угіддях водяться кабани, косулі, зайці, бобри, видри, куниці, тхори, ондатри. Трапляється, що й вовки з Полтавщини навідуються. Але найчастіше мисливці полюють на пернату дичину — качок, гусей, куріпок.

Валерій Коваленко підкреслює, хоча полювання у мисливському товаристві «Чорнобаївське» нині не проводиться, але засновники все одно вклали у його діяльність 433 тисячі гривень — це зарплата єгерів, біотехнічні заходи, заготівля кормів. Зокрема, минулого літа тут було заготовлено 18 тонн зернових, 15 тонн коренеплодів, а ще сіно, силос, листяні пучки, жолуді. «У нас ніколи немає такого, що нічим звіра годувати. Кормів вистачає завжди, ось зараз кукурудзу розносимо. Природу треба любити і для нащадків зберігати», — каже єгер Микола Ващенко.

«Нам закидають, що в нас велика площа мисливських угідь. Пояснюю, справжні угіддя — це тільки урочище Чубарово, все решта — то поля та лісосмуги», — зазначає Петро Душейко, голова ТОВ «МРГ «Чорнобаївське».

Петро Душейко стверджує: Черкаська обласна рада порушила рішення Конституційного суду, який заборонив облрадам відміняти свої попередні рішення, котрі зачіпають інтереси людини. Окрім того, облрада не контролює ведення мисливського господарства, це прерогатива обласного управління лісового та мисливського господарства, обласного управління екології. А у цих відомств до роботи ТОВ «Мисливсько–рибальське товариство «Чорнобаївське», за його словами, ніколи не було зауважень. Парадоксом називає пан Душейко й те, що урочище Чубарово у мисливців планують відібрати й передати Золотоніському лісгоспу — «тому органу, який повинен здійснювати контроль за веденням мисливського господарства». Такі дії, переконаний він, рівнозначні тому, «аби рибінспекції доручили ловити рибу». До речі, на останній сесії Черкаської обласної ради таку пропозицію депутати не підтримали.

Водночас мисливці вже оскаржили у Черкаському окружному адміністративному суді рішення обласної ради про позбавлення їх права полювати у своїх угіддях. І хоча суд визнав незаконним рішення облради і ухвалив скасувати його, але облрада подала позов до Київського апеляційного суду й нині він у процесі розгляду. Тож, кажуть чорнобаївські мисливці, чи відберуть Чубарово — залежатиме від рішення цього суду.

«У сусідній Золотоноші було мисливське господарство «Світязь», а потім у нього вилучили угіддя і тепер там немає дичини — вибито всіх косуль та оленів. Знадобиться десятки років, аби відновити фауну. Якщо і в нас заберуть Чубарово, то буде те саме», — переконаний директор ТОВ «Мисливсько–рибальського товариства «Чорнобаївське» Валерій Коваленко.