За прикладом «Титаніка»

27.03.2012
За прикладом «Титаніка»

Джеймс Камерон біля глибоководного апарата «Діпсі челлендж». (Фото Рейтер.)

Зняти два найкасовіші в історії фільми, здобути чимало нагород, славу культового кінорежисера й багатомільйонний статок — для більшості колег Джеймса Камерона навіть коротший перелік досягнень був би за щастя. Але тільки не для автора «Титаніка» й «Аватара», який вирішив довести, що й поза знімальним майданчиком дечого вартий. Від учора Джеймс є третьою людиною, яка спускалася на дно Маріанської западини, і першою, хто зробив це самостійно, без напарників.

Дайвінгом Камерон захоплюється давно — у перервах між зйомками художніх стрічок він нафільмував чимало науково–популярних «документалок» про підводне життя. Під час роботи над «Титаніком» режисер також часто занурювався з аквалангом. Але на нинішній подвиг його наштовхнули, очевидно, ще зйомки «Безодні» (у науково–фантастичному кіно 1989 року розповідається про науковців з підводної станції, які зіштовхнулися в глибинах океану з інопланетними істотами).

Надумавши підкорити найнижчу точку земної поверхні, Камерон довго й ретельно готувався — здійснив близько 70 глибоководних занурень, зокрема й на дно найглибшого в світі озера Байкал. І 25 березня о 23:30 за київським часом вирушив у глибини Маріанської западини.

Утiм без кіно не обійшлося й цього разу — батискаф режисера «Діпсі челлендж» було оснащено сучасними 3D–камерами. Зафіксовані ними кадри увійдуть у новий документальний фільм Камерона. Окрім того, на дні Безодні Челленджера — найглибшої точки Маріанської западини і всього океанського дна — відчайдух узяв проби ґрунту і зразки живих організмів.

На глибині 10 898 м Камерон пробув кілька годин. Для порівняння: лейтенант ВМС США Дон Уолш і швейцарський дослідник Жак Пікар, які після занурення 1960 року й аж до минулої неділі залишалися єдиними людьми, що побували на дні Маріанської западини, почали підйом уже через 20 хвилин після «приземлення». До слова, Дон Уолш був одним із членів команди Камерона. «Хоч нинішній батискаф виглядає інакше, навіть через 50 років я бачу в цьому зануренні наш із Пікаром «почерк», — зауважив ветеран.

Неурядова фундація X–Prize свого часу оголосила винагороду в розмірі 10 мільйонів доларів тому, хто спуститься на дно Маріанської западини. Проте Джеймс Камерон у коментарі Сі–Ен–Ен запевнив: у цьому випадку гроші його не цікавлять, адже йдеться про суто наукове дослідження. «Нам ще стільки всього не відомо про океан... Сподіваюся, ми зможемо його дослідити, перш ніж уб’ємо», — наголосив режисер.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>