Шлях до свободи

27.03.2012
Шлях до свободи

День волі в Мінську: на мітингу білоруси обіцяли Олександру Лукашенку швидку зустріч з убитим повстанцями екс–лідером Лівії Муаммаром Каддафі. (Фото Рейтер.)

День волі — неофіційне свято на честь заснування 25 березня 1918 року Білоруської Народної Республіки — білоруські опозиціонери чи не вперше відзначили без конфліктів із міліцією. Бо влада, на диво, «дала добро» на проведення мітингу. Попередніми роками акцію не санкціонували, а торік, побоюючись «помсти» за жорстокий розгін «Площі–2010» (грудневого мітингу в день виборів президента), спецназ оточив навіть пам’ятники Янці Купалі та Якубу Коласу — аби жоден «деструктивний елемент» не прорвався до світочів білоруської поезії з квітами.

Цього разу ситуація була кардинально іншою: людей, які зібралися біля Академії наук і пройшли ходою до площі Бангалор, де відбувся мітинг, ніхто не чіпав. За оцінками МВС, мітингувальників було близько 700, опозиційний сайт «Хартія’97» нарахував три тисячі. По суті це був наймасовіший «антилукашенківський» захід, починаючи з трагічного грудня 2010–го. Демонстранти вимагали від влади звільнити політв’язнів і закликали бойкотувати парламентські вибори.

Як припускають експерти, несподівана «лояльність» влади до опозиції може пояснюватися бажанням не рубати останню волосину, на якій іще тримається ймовірність примирення із Заходом. Попри те, що останніми днями відносини Мінська з Брюсселем дедалі погіршувалися (якщо ще є куди). Білорусь оголосила новий список персон нон грата (передусім — іноземних, у тому числі українських, політичних активістів та незалежних журналістів). Євросоюз у відповідь поповнив список «нев’їзних» білорусів, серед яких є й відомі олігархи Юрій Чиж та Анатолій Тернавський — за чутками, «спонсори» президента Лукашенка.

Щоправда, за те, що їх не побили й не заарештували, опозиціонерам доведеться викласти… 12 мільйонів білоруських рублів. За словами одного з організаторів мітингу Віктора Івашкевича, саме таку суму їм, відповідно до білоруського законодавства, належить заплатити за послуги з охорони громадського порядку й покриття витрат, пов’язаних із медичним обслуговуванням та прибиранням території.

25 березня представники білоруської діаспори й ті, хто співчуває білоруській опозиції, відзначають День волі у багатьох країнах, у тому числі й в Україні. Минулої неділі святкування відбувалися, зокрема, в Києві, де під пам’ятником Володимиру Короткевичу виступали політичні і громадські діячі, поети й барди, та в Севастополі, де свій пікет провели активісти білоруського товариства «Пагоня». На центральній площі міста, майдані Нахімова, пікетники розгорнули біло–червоно–білі прапори та політичні гасла з вимогами до влади Білорусі звільнити політичних в’язнів і покращити ситуацію з дотриманням демократичних стандартів. Свої вимоги учасники акції збираються передати адресантові в письмовому вигляді. Водночас, як наголошує голова Севастопольського товариства білорусів Валерій Барташ, головна мета акції — висловити публічну підтримку всім побратимам у Білорусі в нелегкій справі відродження вільної та демократичної дер­жави.

Зоряна КРІТ,
Олег САВЧЕНКО
  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>