«Трубу» не здали. Наразі

21.03.2012
«Трубу» не здали. Наразі

Опозиція блокує трибуну перед розглядом можливої здачі ГТС. (Фото Укрінформ.)

Учора по обіді депутати від Блоку Тимошенко заблокували трибуну Верховної Ради. Так вони робили вже не раз перед оголошенням до розгляду законопроекту про газотранспортну систему (нагадаємо, уряд планує дозволити відчужувати ГТС, у чому вбачається можливість передати нашу газову «трубу» Росії). Однак учора це питання таки розглянули й проголосували. Хоча неясність усе одно залишилася.

БЮТівці оточили трибуну і скандували «Банду геть!» та «Не дамо здати інтереси України!» Хтозна, якими були мотиви уряду, але Кабмін таки зняв свій законопроект. Після погоджувальної наради депутати ухвалила за основу інший проект закону про ГТС — щодо реорганізації НАК «Нафтогаз України», яким заборонено приватизацію газотранспортної системи, а також фіксується заборона порушувати справу про банкрутство НАК та її дочірніх підприємств.

Показові результати голосування за проект, автором якого є «НУНСівець» Кармазін: Партія регіонів — 188 «за», Блок Тимошенко — 0, «НУНС» — 2, Компартія — 0, Народна партія Литвина — 18, «Реформи заради майбутнього» — 18, позафракційні — 10.

Разом — 237. Як видно, проект опозиціонера підтримали тільки провладні депутати.

Але йдеться лише про прийняття закону за основу. «Суть пропозиції зводилася до того, щоб законопроект був проголосований у цілому, за аналогією із законом про вибори, коли ніхто нікому не довіряв, але досягли консенсусу, і прийняли закон одразу в двох читаннях», — сказав на брифінгу Юрій Кармазін. Головуючий Адам Мартинюк не погодився зробити перерву на консультації з приводу голосування в цілому. Надалі ж, за словами автора, у проект цілком можуть внести поправки, які нівелюють його зміст щодо неможливості приватизації ГТС. При цьому «НУНСівець» Андрій Парубій назвав і проект Кармазіна «ганебним», зазначивши, що там є лазівки для приватизації «труби» іноземними компаніями.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора Рада прийняла до відома звіт тимчасової слідчої комісії щодо підписання газових угод між НАК «Нафтогаз» та «Газпромом» у часи прем’єрства Юлії Тимошенко в 2009 році. За звіт, презентований головою ТСК Інною Богословською (ПР), проголосували 266 депутатів із більшості.

У постанові стверджується, що «в діях Прем’єра Тимошенко вбачаються ознаки кримінальних злочинів та особиста залежність і зацікавленість, які виходять за рамки перевищення влади та службових повноважень, в яких Тимошенко визнана винною судом… Є ознаки державної зради...»

Коли Богословська виступала з доповіддю, депутати від БЮТ та частини «НУНС» скандували «Брехуха!» «Регіоналка» назвала таку поведінку «дикунством»: «Ви поводитесь, як необільшовики».

БЮТівці з’ясували, що один із голосів за затвердження звіту комісії належить членові їхньої фракції Сергію Кошину. Його можуть виключити з БЮТ.