«Не записуй мене в iнвалiди»

20.03.2012
«Не записуй мене в iнвалiди»

Такою Оксану Макар доставили в Донецький опіковий центр. (з сайту tochka.net.)

Лікарняний хол Донецького опікового центру, куди три дні тому на спеціальному літаку транспортували Оксану Макар, завалений квітами, м’якими іграшками й листівками. Дорослі і діти приходять, щоб морально підтримати Оксану та її маму: приносять ікони, разом читають молитви і ставлять свічки в храмах про порятунок дівчини. Біда, що сталася, продемонструвала, наскільки чутливими до чужого горя можуть бути українці.

Жива завдяки професіоналізму

Фактично сталося неможливе: спалена живцем 18–річна Оксана Макар, яку зґвалтували троє садистів, а потім ще двiчi душили — спочатку руками, а потім зашморгом з електродроту — повертається до життя. Дівчина пережила ампутацію правої руки, кілька важких операцій, сепсис всіх внутрішніх органів і важку пневмонію. Ще кілька днів тому медики давали лише піввідсотка, що вона виживе. Однак через десять днів після пережитого шоку Оксана Макар зуміла вирватися з обіймів смерті. І хоча медики досі побоюються робити прогнози, все ж потихеньку готують дівчину до пластичної операції з пересадки шкіри, вони впевнені, що її стан дозволить пережити хірургічне втручання. Крім того, дівчина почала самостійно дихати: необхідність у використанні апарата штучного дихання відпала. Її вже оглянув кращий хірург зі Швейцарії Ян Шмідт, який запевнив, що «шанси вижити в пацієнтки досить реальні».

Оксана Макар більше десяти годин пролежала оголеною на морозі, поки її врятували, тож у неї розвинулася двостороння важка пневмонія. Проте навіть ця підступна хвороба відступила: після проведення повторної бронхоскопії лікарі констатували, що в легенях у дівчини не так вже багато слизу, і вони починають функціонувати. Зараз дівчині стали вводити препарати, які відновлюють омертвілі тканини. За словами фахівців, особливу небезпеку для їхньої пацієнтки становить так звана «опікова хвороба», яка не дозволяє організму виводити токсини, що утворилися в результаті горіння тканин тіла.

«Якщо стан пацієнтки не погіршиться, ми проведемо чергове хірургічне втручання — накроктомію (видалення обвуглених тканин), — розповів керівник Донецького опікового центру Інституту Еміль Фісталь. — На першому плані сьогодні — боротьба з сепсисом (зараженням крові) та легеневою недостатністю». За словами одного з керівників Донецького інституту невідкладної і відновної хірургії Владислава Гриня, у спеціальній лабораторії виростять нову шкіру, яку пересадять Оксанi.

«Ми були безпорадні, поки не піднявся народ»

Мама дівчини Тетяна Суровицька зі сльозами на очах приймає квіти і подарунки від людей, які щодня приходять поцікавитися здоров’ям Оксани. «Я майже тиждень не спала. Тільки вчора, коли дочку відключили від апарату штучного дихання, вперше змогла нормально заснути, — розповіла «УМ» пані Тетяна. — Сама дивуюся, звідки в доньки така сила волі та бажання жити. Коли побачила її перший раз, вона сказала: «Привіт. Не записуй мене в інваліди». А заплакала тільки після ампутації правої руки, тихенько запитавши в мене: «Мамо, а як же моя мрія? Я ж хотіла бути перукарем».

За словами матері, перші дні Оксана марила, коли відходила від наркозу після чергової операції: «Мамо, прибери від мене цих нелюдів. Мені нема чим дихати, мамо!». А тепер з упевненістю говорить: «Я жива і буду жити далі!». Навіть коли в інтернеті повідомили, що моя дівчинка померла, я ні на секунду не втрачала надію. Вірю, що її врятувала моя молитва і молитви мільйонів українців, які морально підтримали нас. Я хочу до землі вклонитися кожному мешканцю нашої країни за їхнє милосердя та щире серце».

За словами панi Тетяни, у неї досi немає постанови про порушення кримінальної справи проти трьох кривдників доньки. Хоча в міліції обіцяли, що справа опиниться в суді вже через місяць.

А ТИМ ЧАСОМ...

Батьки нелюдiв на межi самогубства

Тим часом стало відомо, що мати головного підозрюваного, Євгена Краснощока, намагалася покінчити життя самогубством. Із зашморгу жінку витягнув молодший син. Сім’ї довелося наглухо закрити вікна в будинку — від сорому перед сусідами та людьми. Відомо, що у 23–річного ґвалтівника є дружина і дворічна донька. За словами дружини, один iз подільників Євгена Михайло Присяжнюк розповідав їй, що той спочатку планував її вбивство, а потім «вирішив виплеснути агресію на когось іншого».

Також правоохоронці встановили, що восени минулого року в Одесі (саме там прописаний Євген Краснощок) була зґвалтована, задушена і спалена інша 18–річна дівчина. Жертва ґвалтівника не вижила і справа перетворилася на «глухар». Проте слідчі побачили однаковий «почерк» у двох справах і тепер перевірять Краснощока на причетність до одеської нерозкритої справи.

До слова, Максим Присяжнюк, іще один ґвалтівник Оксани, є помітним активістом місцевої філії «Молодих регіонів» — молодіжного крила Партії регіонів. Як свідчить місцеве видання «Хвиля», Присяжнюк навіть просувався по партійній лінії — представляв Миколаївську область на загальноукраїнських партійних заходах, а його мати Людмила Присяжнюк також є членом ПР.

До речі, жінка днями потрапила до лікарні з серцевим нападом. Вона теж спочатку заперечувала провину сина, однак докази проти нього незаперечні.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>