На світі тримають серце і люди

16.03.2012

У прагненні підтримати молоду мешканку Миколаєва, яку зґвалтували, душили та намагалися спалити живцем троє нелюдів, об’єдналася вся Україна. Кошти на лікування 18­річної Оксани Макар надходять звідусіль. У ніч із середи на четвер дівчину перевели на штучне дихання у зв’язку з погіршенням стану. Завідувач опіковим відділенням міської лікарні №3 Володимир Мороз визначив стан здоров’я пацієнтки як стабільно важкий. Лікарі оцінюють її прогнози на одужання як сумнівні — через велику інтоксикацію в Оксани почала відмовляти печінка, а потім і нирки. Нагадаємо, дівчині також ампутували праву руку на рівні плеча й стопи обох ніг. Єдине, на чому зараз тримається її життєздатність — це серце...

Раніше міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова запропонувала перевезти Оксану Макар на лікування до Києва, проте лікарі третьої міської лікарні Миколаєва, де перебуває постраждала, вважають, що дівчина нетранспортабельна. Учора з Києва до Миколаєва прибула група кваліфікованих фахівців, щоб надати Оксані допомогу на місці.

Коли медики оголосили, що дівчина потребує донорської крові, під стінами станції переливання вишикувалася величезна черга: більше 200 жителів Миколаєва вже здали свою кров для потерпілої.

«Ми зараз забираємо для Оксани Макар усі запаси крові, що є на станції переливання крові, а поповнювати запаси теж треба. Я знаю, що дуже багато добровольців записалося здавати кров, — розповіла «УМ» начальник управління охорони здоров’я Миколаївської облдержадміністрації Світлана Хотіна. — Дівчина в дуже важкому стані. Але, дасть Бог, мине цей критичний період, їй потрібно буде тривале лікування. Ця акція здачі крові буде допомогою не тільки Оксані, а усім, хто потребує допомоги».

Завдяки згуртованості суспільства Оксана має надію не лише на одужання, а й на справедливість. Адже, швидше за все, саме гучний суспільний резонанс спонукав міліцію знову взяти під варту двох із трьох ґвалтівників, яких, було, відпустили на підписку про невиїзд.

«Підстав для арешту цих хлопців не було», — запевняв начальник Миколаївського міського управління УМВС Микола Свєточев. Саме ці слова викликали вибух обурення серед мешканців Миколаєва, що пізніше відгукнувся луною по всій країні. Через соціальні мережі було швидко поширено дані про місце проживання ґвалтівників, номери їхніх домашніх телефонів, їхні фотографії, біографії. Люди закликали влаштувати виродкам суд Лінча, якщо правосуддя в Україні вважає можливим відпускати таких нелюдів на свободу.

«Якщо правоохоронні органи не можуть забезпечити нормальне життя в безпеці нам та нашим сім’ям — ми змушені об’єднуватися і самостійно захищати себе від бандитів, які останнім часом стали поводитися особливо нахабно, оскiльки відчули свою безкарність, — сказав «УМ» організатор акції протесту в Миколаєві Юрій Круцилов. — Ми будемо домагатися довічного ув’язнення для нелюдів, які так жорстоко роз­правилися з дівчиною, а також відправити у відставку тих людей, які намагаються спустити цю страшну справу «на гальмах».

Уже відомо, що головний винуватець страшного злочину, 23­річний Євген К., належить до угруповання НС­скінхедів. Як вдалося з’ясувати «УМ», це досить велика неофашистська організація в Миколаєвi. Представники цієї радикальної субкультури вже більше трьох років «зачищають» місто від тих, кого вони вважають «ганьбою нації». Чому досi витівки цих фанатиків залишалися поза зором правоохоронних органів, можна тільки здогадуватися. Другий з учасників розправи, 23­річний Максим П., прийомний син голови Єланецької райадміністрації. Як справжній «мажор», у свої молоді роки він уже встиг побувати директором комунального підприємства «Теплоенергосервіс» у структурі виконкому міської ради. Пізніше обіймав посаду юриста (!) в Управлінні культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради. Відомо, що мав популярність у місцевих дівчат. Одну з них, яка завагітніла від нього, цинічно кинув. Так само відомо, що зґвалтування Оксани Макар і садистська розправа над дівчиною відбувалася на квартирі, яку купили для Максима його впливові батьки.

Про третього учасника розбою — Артема П. — відомо мало. Він — «темна конячка» в цій справі. Однак саме йому приписують родинні зв’язки зi співробітниками Миколаївської обласної прокуратури.

 

ПРЯМА МОВА

Учора Оксана Макар залишалася при свідомості й навіть дала невелике ексклюзивне інтерв’ю для одного з місцевих телеканалів. Ось деякі фрагменти з відеозапису:

— Як ви зараз почуваєтеся?

— Погано. Майже не відчуваю тіла. Лікарі кажуть, якби була непритомна, мені було б легше. А так я все бачу, розумію, відчуваю. Але це добре, що я при свідомості. Кажуть, шансів більше.

— До вас приходили з міліції?

— Так. Дві молоді жінки. Я все розповіла.

— Ви в курсі, що для вас збирають гроші з усієї України?

— Так. Спасибі всім. Тепер я знаю, що хороших людей дуже багато. Набагато більше, ніж поганих. Я вірю в людську доброту. Спасибі вам...

 

ДОПОМОГА В МЕРЕЖІ

Підтримати Оксану Макар морально та матеріально, а також дізнатися про всеукраїнську акцію проти беззаконня можна в iнтернеті за адресами: poruch.mk.ua і vk.com/club36534678.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>