Життя у картинах і роках

15.03.2012
Життя у картинах і роках

Лев Богомолець.

До свого сторіччя відомий російський художник Лев Богомолець не дожив усього лише один рік. Довгожитель за паспортом, він був довгожителем і в мистецтві — працював до останнього дня. А тому ідея назви та концепції виставки, організованої двоюрідною онукою художника Ольгою Богомолець, лежала на поверхні — «Творчість та довголіття. Лев Богомолець».

«На виставці будуть представлені 27 робіт, які Лев Богомолець у різні роки дарував своїй двоюрідній онучці, — розповідає «УМ» прес–секретар Ольги Богомолець Ігор Марковський. — До речі, ми вважали, що найбільша колекція робіт Льва Костянтиновича зберігається в Галереї Айвазовського. Але, подзвонивши туди, з’ясували, що там всього лише 24 роботи художника. Так що наша виставка — це більш об’ємна можливість познайомитися з творчістю художника».

Лев Богомолець залишив після себе величезний художній спадок: він — автор більше чотирьох тисяч картин, власник патентів декількох винаходів. Експериментуючи з кольорами, митець створював власні фарби. Цікавий факт iз біографії Богомольця: у 29 років молодий художник, мистецтвознавець та реставратор розгадав таємницю фарби, якою для отримання пурпурово–рожевого кольору користувався великий італійський художник XVI ст. Паоло Веронезе. Одне зі своїх кращих полотен, картину «Океан», Лев Богомолець у 1997 році подарував народу Франції під час візиту Жака Ширака в Санкт–Петербург як знак захоплення життєвим подвигом видатного морського дослідника Жака–Іва Кусто.

«За своє творче життя він не написав жодної картини на політичну тему, у тому числі в його доробку не знайдете жодного портрета партійного діяча чи політика. Йому цікавіше було працювати з природою — малювати жінок, пейзажі, море, квіти», — відзначає Ольга Богомолець. Сьогодні картини художника зберігаються у 12 музеях Європи, приватних і національних галереях США, Франції, Ізраїлю, Росії. Найвідоміші роботи Льва Богомольця — «Океан», «Хвиля», «Татарник», «Реквієм» і цикл «Маки», який вважають його візитною карткою.

Виставка в Арт–холі «Кайрос» відкривається у суботу і працюватиме до 8 квітня.