А тепер —«Щітка»

14.03.2012

Узагалі щоб страву хотілося їсти, її назва має бути «смачною». Тому цей салат — просто вітамінний. Але його «неїстівна» назва відображає інший бік: очисну дію для організму. Отже, беріть сирі три морквини та один невеликий буряк, два яблука зеленого кольору (у них більше заліза), одну цибулину. Почистіть, що треба, і нарізайте все середнього розміру соломкою. Присмачити овочево–фруктову суміш треба невеликими жменями кураги та чорносливу (дрібно порізаними), журавлини i зернят граната. Заправити салат олією, сметаною чи домашнім майонезом.

Їсти такий салат малими порціями можна і щодня. Утім для організму вистачить i одного–двох прийомів повноцінних порцій упродовж тижня. І тоді менше буде проблем зі здоров’ям. Бо сирий буряк — жовчогінний і сприяє роботі кишечнику; сира морква рекомендована для укріплення не лише зору, а й серцевого м’яза, печінки, підшлункової залози; яблука долають шкідливий холестерин; курага просто рятує «сердечників», а чорнослив забезпечує легкість у животі.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>