Шукайте кувертюр

06.03.2012

Серед «зручних» ласощів на першому місці — магазинні вафельні торти: про запас такий можна тримати вдома на випадок раптових гостей; можна його нашвидкоруч кинути у сумку, не думаючи, що розмажеться крем. Особливо небайдужі до такого рецепту люди, які пам’ятають період радянського продуктового дефіциту. Щоправда, тепер інша проблема — який з кількох (у великих магазинах може бути й більше десяти) вибрати. Вибрати найкращий вафельний торт допоможе дослідження Центру незалежних споживчих експертиз «Тест».

Як правило, промисловий вафельний торт — це приблизно 20 відсотків вафельних листків і 80 відсотків начинки. Тісто для прошарків готують з борошна, меланжу (замість яєць), фосфатидів, рослинної олії, солі, харчової соди й води. Щоб вафельні листки були пористими, у тісто додають спеціальні розпушувачі та збивають його. Чи буде торт смачним і хрустким, значною мірою залежить від начинки. Хто хоче купити солодощі — «як колись», шукайте максимально жирну начинку, яка не розм’якшує вафлі. Щоправда, зараз жирова начинка — це суміш переважно кокосового масла з цукровою пудрою та есенціями, масляниста, ніжна, яка також тане у роті. Виробники часто перемащують вафлі начинкою–помадкою — збитим з увареним молоком та фруктово–ягідними заготовками цукровим сиропом. Начинка праліне містить розтерті ядра обсмажених горіхів і цукор.

Ще один важливий елемент вафельних тортів — глазур. Інколи вафельну поверхню покривають жировою або карамельною глазур’ю. Але найпопулярніша і найпоширеніша — шоколадна. Утiм тут є свої секрети. Натуральна шоколадна глазур — це кувертюр, який роблять з тертого какао, какао–масла, цукрової пудри та ванільної есенції. Просто шоколадна глазур — це напівфабрикат, подрібнена маса із продуктів переробки какао–бобів та жирів, еквівалентів какао–масла, з різними смаковими та ароматичними добавками.

Спеціалісти «Тесту» дослідили сiм зразків вафельних тортів у картонних упаковках трьох вітчизняних виробників та одного російського: «Мамулін торт», вафельний класичний («Конті», Донецьк); «Шоколадний замок», шоколадно–вафельний, вершково–ванільний (Вінницька кондитерська фабрика); Delice, шоколадно–вафельний, «Капризуля», вафельний, шоколад, та «Забодайка», вафельний, 6 порцій, шоколад (Харківська бісквітна фабрика); «Коровка», асорті з 6 вафельних тортиків, пряжене молоко, та «Мишка косолапый», асорті з 6 вафельних тортиків («Серебряный бор», м. Москва). Лабораторна перевірка засвідчила: у жодному перевіреному зразку немає кишкової палички. Ніяких претензій, з урахуванням допустимих 2–відсоткових відхилень похибки вимірювань, і щодо жирності виробів. Пробанти найкращим на смак визнали «Шоколадний замок» (5, 57 грн за 100 г) з вираженим ванільним запахом. Також лідери тесту «Мамулін торт» (6,12 грн за 100 г) із запахом горіхів та Delice (7,72 грн за 100 г) із яскраво вираженим шоколадним запахом. На «задовільно» пробанти оцінили смак найдорожчого у тесті «Мишки косолапого» (9,90 грн за 100 г), який має виражений запах кави. Найдешевша серед протестованих, за загальною оцінкою «хорошистка», «Капризуля» (5 грн за 100 г). Ціна інших «хорошисток»: «Коровки» — 8, 93 грн за 100 г, «Забодайки» — 5, 55 грн за 100 г.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>