Дебати нижче пояса

06.03.2012
Дебати нижче пояса

Дякую, тьотю. Шкода, що ви — «нижча iстота». (Фото з сайту tabloid.pravda.com.ua.)

«Вважаю, що нам треба дотримуватися вчення Платона, який виходив iз того, що люди вільні у своїх правах та можливостях, маючи на увазі чоловіка та жінку. Правда, домінувати почав і домінує ще досі у світі принцип, який сповідував Аристотель, що жінка — це нижча істота», — так говорив Голова ВР Володимир Литвин в інтерв’ю телеканалу «Рада». Як на гріх, спікер вирішив розширити тезу мислителів античності сьогоднішніми реаліями. Мовляв, є 30 законопроектів у парламенті щодо представництва жінок в органах влади, але вони нічого не змінять, допоки суспільство не позбудеться «того, що в нас є традицією, в принципі, воно входить у християнську ментальність, згідно з якою чоловік — вища істота, оскільки жінка створена з ребра Адама, відповідно вона стоїть на нижчому щаблі...». Сильно сказано. Добре, що кандидат історичних наук не встиг зацитувати Ніцше, який радив іти до жінки, взявши батіг.

Гендерні откровення Литвина збурили жіночу частину політикуму. Членкині міжфракційного об’єднання «Рівні можливості», зокрема Ірина Геращенко, Олена Кондратюк, Юлія Ковалевська, назвали заяву спікера дискримінаційною, нехристиянською і зажадали його вибачень перед усім жіноцтвом. Свій неслабкий голос додала і радниця Президента Ганна Герман. Литвин не вибачився. А чому — пояснила прес–служба апарату ВР.

У прес–службі назвали заяви «політичних жінок»... «кампанією проти голови ВР», яка «побудована на вирваних iз контексту фразах керівника парламенту». І звинуватили саму Герман, бо вона «взяла за правило вправлятися у Верховній Раді». Вочевидь, вплив пані Герман настільки потужний, що їй вдалося навіть потрапити в голову Литвина, заплутати думки і якимось містичним чином змусити спікера просторікувати про нижчих та вищих істот i рахувати Адамові ребра.