Українська мода: крок 30–й

01.03.2012
Українська мода: крок 30–й

Кензо Такада покаже в Києві свій живопис. (Фото із сайту izvestia.ru.)

І. Клубок переміг вишеньки

У «Мистецький арсенал» знову приходить мода — з 14 по 18 березня там відбудеться 30–й український тиждень прет–а–порте. Відкриває його за традицією Лілія Пустовіт, а яскравий знак оклику цього разу поставить король епатажних fashion–шоу Олексій Залевський. Крім них, у рамках UFW покажуться ще 42 дизайнери: Гресь, Анісімов, Буреніна, Літковська, Возіанов, Тан, Бобкова, Подолян, Пржонська, Каменська\Кононова та інші. Партнер Ольги Альонової канал Fashion TV продемонструє свою колекцію I Love Fashion, яка безупинно подорожує світом, а «Мистецький арсенал» представить свою — «ARSENALE — це модно!»: Ірина Каравай, Лілія Пустовіт, Олексій Залевський, Вікторія Гресь, Андре Тан, Олена Буреніна, Анжела Лисиця, Олена Голець, Наталя Каменська та Олеся Кононова спільно зробили колекцію, використавши символіку та графічні знаки, створені для ARSENALЕ британським дизайнером Джонатаном Барнбруком.

Дочекавшись круглої цифри, в оргкомітеті вирішили поміняти дизайн логотипу UFW — дві вишеньки на символіці Тижня замінили два червоні клубки. Команда оргкомітету придумала неймовірно розумне обґрунтування нового знаку — тут й імплікативність, й інтерактивність, і глибокий символізм («знак нуртує енергією, маючи в основі світобудову Всесвіту»), і фрагментарність, і поєднання минулого й майбутнього — автори логотипу бачать у ньому і пізній трипільський живопис, і... андронний колайдер (я тепер з острахом дивлюся на сувенірний юфевешний клубок, очі починають шукати обриси колайдера)... Мені особисто найбільше подобається те, що тепер кожен із заходів, які робить оргкомітет UFW, матиме свій колір клубка: Тиждень моди — червоний, конкурс молодих дизайнерів «Погляд у майбутнє» — зелений (логічно, молоді–зелені), виїзний вікенд на півдні Odessa Holiday Fashion Week — помаранчевий, а Fashion Games — синій (бо ігри мають бути не лише на свіжому повітрі, а й біля моря; цього року, до речі, пройдуть у Грузії). І подивіться ще скільки кольорів залишилося — календар на рік можна розписати густіше.

Навколо подіуму і показів UFW знову розгортається цікава програма — шоу–рум, в тому числі й мережі взуттєвих магазинів INTERTOP, яка уже два сезони співпрацює з Лілією Пустовіт, семінар фешн–фотографа Маші Ру, виставка живопису відомого японського дизайнера Кензо Такада в галереї М17 і візит у Київ пана Кензо, відеопроект Лєри Печеної. До речі, 10 українських fashion–блогерів отримали офіційну акредитацію на UFW, тож принаймні фото з показів у «Фейсбуці» можна буде дивитися оперативно.

ІІ. Чемпіонат світу з моди — EuroFashion–2012, де чемпіони — всі

А коли закінчиться офіційний український Тиждень моди, 19–20 березня пройде грандіозний fashion–чемпіонат EuroFashion–2012, в рамках якого показуватимуть свої колекції сезону осінь–зима 2012\13 дизайнери із 16 країн–учасниць цьогорічного футбольного «Євро–2012». Покази будуть проходити попарно — як грають футбольні команди, але це будуть звичайні сезонні колекції — без футбольного «нальоту». Оскільки грошей на цю потужну для країни іміджеву акцію (і дуже складну організаційно) в бюджеті «Євро–2012» не знайшлося, а вступних внесків із закордонних дизайнерів не візьмеш, фінансування оргкомітет добував у приватному порядку. Де і як, Ірина Данилевська обіцяла розповісти на найближчій прес–конференції.

Організатори на власний розсуд вибирали цікавих і перспективних дизайнерів із різних країн. Так, Німеччину, наприклад, представлятиме Анетт Гьортц, яка вже кілька років показує свої колекції на українському тижні моди, Нідерланди — дизайнерка в’єтнамського походження Елісе Кім, Данію — Анна Софі Мадсен, яка стажувалася в Домі Dіor під керівництвом Джона Гальяно і працювала асистентом в Александра Макквіна, Росію — Вікторія Андреянова родом із Харкова, Грецію — Яніс Ксеніс і так далі. Для багатьох буде відкриттям, скажімо, ірландська мода чи хорватська, португальська. Але «посла моди» від України визначали «виборним шляхом» — за кандидата голосували на радіо «Європа плюс» і на сторінці UFW у «Фейсбуці». Найбільше голосів отримала Ірина Каравай. Якщо врахувати, що минулого року Ірина не робила показу на основному подіумі Тижня, а представила нову колекцію у своєму шоу–румі, і в графіку 30–х UFW її теж немає, то колекція із 25 моделей (умова формату) — хоч якась можливість побачити напрям думок Ірини сезону осінь–зима 2012\13.

У рамках EuroFashion–2012 Ukrainian Fashion Week та Lviv Fashion Week спільно проводять виставку «Футбол. Креатив. Мода», на якій молоді дизайнери з усіх областей України представлять по одній моделі на тему футболу, потім ця ж виставка експонуватиметься на львівському тижні моди. «УМ» дізналася, що Черкаську область представлятиме молода і водночас відома дизайнерка (родом із Черкас) Олеся Теліженко. Цього разу вона не показуватиме колекцію на головному подіумі, але візьме участь у шоу–румі в рамках UFW.

Українські стилісти і візажисти оцінили грандіозність задуму і привабливість такого формату як EuroFashion і запропонували підтримку проекту: імениті фахівці, власники салонів Тетяна Хорькова, Тетяна Гриценко, Марія Будник, Олександр Ситнік, Наталія Стрільчук працюватимуть зі своїми помічниками єдиною командою і безкоштовно.

В оргкомітеті UFW жартують, що Ірина Данилевська не шукає легких шляхів — у їхньому офісі, де тепер розмовляють усіма мовами світу, висить «спрямовуюче» гасло: «Це не дурдом, це — успіх». Фізично це дуже важко, запитання «нащо ми це робимо і кому це потрібно?» — збивають iз пантелику, але вони ж там на кораблі розуміють, що роблять якусь дуже правильну справу, і планка, яку вони вкотре собі підняли, буде подолана.

  • Мода як демонстрація сили

    Починався Тиждень з порогу — навпроти входу в «Мистецький арсенал» куратор проекту Ukraine Inspired, дизайнер Федір Возіанов представив невелику колекцію casual–речей — футболки та світшоти з патріотичними принтами та написами. >>

  • Без шаблону

    Катя Возіанова — засновниця ательє Indposhiv, донька дизайнера Федора Возіанова — маже п’ять рокiв тому знайшла вільну нішу: чоловічі костюми на замовлення. Нудне радянське слово «індпошив» написала латиницею і взялася до роботи. Це тільки на перший погляд здається, що Brioni та Ermenegildo Zegna задовольнили потребу багатих чоловіків у пристойних ко­стюмах, а торгова марка «Михаїл Воронін» — не дуже багатих. >>

  • Ох ти ж і сукня!..

    Український тиждень моди, що проходив iз 9 по 13 жовтня, дав відчуття, що країна перебуває напередодні створення повноцінної fashion–індустрії. Є UFW — з традиціями, патріотизмом, професіоналізмом. Є нібито альтернативні модні Дні — проект маргінальний, проте амбіційний. Є Львівський fashion week, і в ці дні вперше пройдуть «кучні» покази в Харкові. >>

  • Скрипка вчить, як одяг шить

    Олега Скрипку в нас просто люблять. Здається, саме тому поява його в підсумковому дефіле на подіумі Українського тижня моди викликала шквал овацій. У кулуарах після закінчення першого дня Тижня, в якому Скрипка дебютував як дизайнер, більше критикували його колекцію, ніж захоплювалися. >>

  • Пішов 33–й Тиждень...

    33–й український тиждень моди наповнений ефектними заходами і медійними обличчями. 12 жовтня на подіум UFW вийдуть 12 телеведучих групи каналів «1+1» у вбранні від українських дизайнерів — і Лідія Таран, і Алла Мазур, і Данило Грачов, і Руслан Сєнєчкін, і Юлія Бориско, і Василіса Фролова. >>