Віталій Кличко: другий бій

01.03.2012

Віталій Кличко нарешті заявив, що вирішив таки «взяти» Київ. «Я буду брати участь у київських виборах, і наша партія «УДАР» братиме участь у парламентських виборах. Ми виграємо і ті, й інші ви­бори», — сказав він в ефірі «5­го каналу». Цією заявою Кличко, власне, лише підтвердив логіку подій.

Нагадаємо, що помітні опозиційні діячі, зокрема, Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов, уже заявляли про підтримку кандидатури Віталія Кличка їхніми політичними силами, тобто БЮТом та «Фронтом змін». Не проти Кличка і частина «регіоналів», що породило припущення, начебто політик­боксер виконуватиме роль «лояльної опозиції», з якою «бандитській владі» буде нескладно домовитися. А ще — підкинуло в середовище оглядачів думку про те, що мер­Кличко перебере на себе весь негатив київських комунальних, транспортних та інших проблем, його рейтинг «згорить» у затінку каштанів і буде безнадійно послаблений до президентської передвиборчої гонки. Однак подiбні розмірковування легко піддаються критиці. Якщо Кличко покаже киянам (та й усій Україні) ефективну роботу у столиці, зможе вдало сформувати професійну команду, то він, навпаки, матиме більше підтримки для того, щоб балотуватися в президенти. Як це зробив свого часу Жак Ширак, котрий стартував у президенти Франції з крісла мера Парижа.

«Феномен Кличка полягає в тому, що він не був народним депутатом. Йому треба зосередитися на виборах мера Києва, ця посада недооцінена. В усьому світі посада мера столиці — це старт до президентства, — згоден політтехнолог Дмитро Фіщенко. — Кандидат «ховається» у мерії, його не можуть «з’їсти» у Верховній Раді». До речі, в 2006­му Віталій, уперше спробувавши свої сили у київських виборчих перегонах, набрав 24 відсотки голосів. Зараз він лідирує у списку пошуковувачів. Проте, зауважує соціолог Ольга Балакірєва, за два місяці Кличко майже не наростив рейтинг (0,2% відсотка порівняно з соцданими грудня минулого року), тоді як головний його опонент, діючий голова КМДА Олександр Попов, «виріс» на 6,4%.

Та що б там і як не підраховували «злі язиким», Віталій Кличко є потужним кандидатом від опозиції. Щоправда, якщо говорити про єдність опозиційної логіки, то незрозуміло, що у списку пошуковувачів роблять «ніжний демократ» Микола Катеринчук та «агресивний демократ» Олександра Кужель.

 

Рейтинги політиків, які заявили про бажання балотуватися на виборах мера:

Володимир Кличко, лідер партії «УДАР» 32,2%

Олександр Попов, голова КМДА 29,5%

Микола Катеринчук, голова Європейської партії 5,6%

Олександра Кужель, координатор руху «Громадський спротив» 3,6%

Олександр Пабат, голова «Громадського активу Києва» 2%

Проти всіх 7,2%

Не визначилися з вибором 12,5%

*Дослідження проводив центр «Соціальний моніторинг» спільно з Українським інститутом соціологічних досліджень ім. Яременка з 10 по 20 лютого. Соціологічна похибка становить 3%.