Здоров’я на кінчику ножа

29.02.2012

У кожної господині є свої улюблені приправи. Якщо ви ще не відкрили для себе куркуму, — знайомтесь. На прилавках наших магазинів це, переважно, жовтого кольору ароматний порошок (який завжди є складником приправи карі). Рослина, з кореня якої роблять порошок куркуму, містить ефірне ароматичне масло та однойменний барвник. А ще — речовини з дуже складними для запам’ятовування назвами: a–фелландрен, цингеберон, борнеол, сабинен. Усі ці та неназвані складники роблять приправу дуже корисною для людського організму. Куркума позитивно впливає майже на всі органи: шлунок, жовчний міхур, нирки. Приправа, яку ще називають шафран індійський,— у списку тих продуктів і добавок, які при регулярному споживаннi запобігають розвитку атеросклерозу, по–простому кажучи, закупорці судин різними шлаками та бляшками. Дієтологи стверджують, що куркумін сприяє зменшенню жирових відкладень в артеріях аж на 26 відсотків. І якщо авокадо, хурма, гранат, лосось чи спаржа і броколі з переліку природних цілителів багатьом не доступні, щоб харчуватися ними хоча б раз на тиждень, приготувати найпростіші страви з куркумою по кишені навіть студентам і пенсіонерам. Хоча додавати цю жовту приправу з рослини з родини імбіревих можна й у найвишуканіші наїдки.

Найпростіший рецепт — курячий суп, приправлений куркумою. Беремо дволітрову каструлю, кладемо 5—7 невеликих кубиків курячого філе, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Коли закипить, знімаємо піну і додаємо подрібнену невелику цибулину та натерту на середню тертку морквину (естети можуть нарізати брусочками чи кружальцями). Коли знову все забулькає, додаємо дрібну вермiшель (третина склянки). Після закипання — жменю порізаної капусти (мені більше подобається пекінська, у суп я кладу «соломку» товстішої, м’ясистої частини). За смаком солимо, додаємо четвертину чайної ложки куркуми, грудочку вершкового масла, якщо є — столову ложку подрібненої петрушки чи кропу. Коли закипить — знімаємо. Взагалі, куркума доречна у супах iз будь–якими макаронними виробами, рисом, будь–якими овочами, а особливо картоплею, морквою і броколі, із кукурудзою, квасолею.

Із звичайного вершкового масла — для бутербродів — можна зробити масло з куркумою. Виймаємо з холодильника пачку (200 г) і залишаємо, щоб масло розм’якло. Тим часом ножем подрібнюємо 2–3 пір’їни зеленої цибулі або кілька гілочок кропу. Потім кладемо м’яке масло у чашку міксера та збиваємо на малій швидкості, вливаючи тонким струменем трохи оливкової олії (20 г). Продовжуємо збивати і всипаємо чверть чайної ложки куркуми. Додаємо зелень, якщо хочете — трохи солі. Викладаємо масло у посудину. Ставимо у холодильник. Масло з куркумою найкраще смакує на тостах (підсмажених грінках) з чорного хліба.

Корисна заправка для овочевого салату — це 2–3 ложки йогурту, сік лайма, потертий шматок кореня імбиря (завбільшки з півпальця), змішані з куркумою на кінчику ножа (не більше четвертини чайної ложки). Цим соусом, до речі, можна намастити половинку булочки з висівками, зверху покласти листя салату чи пекінської капусти, потім — шматок запеченої курячої грудки (відбивної, підсмаженого бекону чи просто ковбаси), ще листя, другу частину булки — і сендвіч для сніданку чи для перекусу під час обідньої перерви на роботі готовий.

Із рибного фаршу (400 г), яйця, потертих невеликих цибулини (на крупну тертку) та морквини (на середню), половини склянки вареної гречки, попередньо намоченого і віджатого невеликого шматка м’якуша батона, четвертини чайної ложки куркуми та солі за смаком можна зробити рибну запіканку. Ретельно вимішані інгредієнти викладаємо у змащену олією та посипану борошном форму і запікаємо при температурі 180—190 градусів упродовж 30—40 хвилин.

Філе білої риби з куркумою (мерлузи, наприклад) можна посмажити, обмащуючи шматки у пасту з таких інгредієнтів: куркума (0,5—1 чайна ложка), натертий імбир (столова ложка), сік лимона, часник (зубчик), м’ята (8—10 листочків), сіль і чорний мелений перець (за смаком). Не забувайте, що спочатку на сковорідку рибу кладуть боком із шкіркою, якщо вона є.

Чудодійні властивості приписують молоку з куркумою. Для зміцнення імунітету його рекомендують пити перед сном. На 100 мл кип’яченого молока беруть на кінчику ножа порошок куркуми (найефективніше — четвертину чайної ложки потертого кореня куркуми) та чайну ложку меду. Кажуть, якщо півроку попити такий напій — будь–які хвороби менше чіплятимуться. До речі, результати досліджень засвідчують, що той, хто вживає куркуму, не набирає додаткових кілограмів. Утім і стосовно куркуми не варто забувати про почуття міри та винятки (ця приправа, наприклад, не для вагітних).

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>