Мертвий сезон

29.02.2012
Мертвий сезон

Відновні роботи на набережній Алушти вже розпочалися. (Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.)

Через три тижні після розгулу стихії, що 5—7 лютого в окремих місцях Південнобережжя легко розправилась із пляжною надбудовою, власті Криму більш–менш визначились із сумою збитків і, відповідно, кошторисом відновлювальних робіт. Згідно з ним, лише на найнеобхідніше, себто на підготовку набережних Великоюї Алушти і Великої Ялти до курортного сезону, за словами віце–прем’єра місцевого уряду Азіза Абдулаєва, потрібно аж 44 мільйони гривень. Безпосередній начальник пана Абдулаєва — прем’єр Анатолій Могильов — минулого тижня заявив, що 19 лютого підписав у очільника Кабміну Миколи Азарова листа про виділення потрібних коштів. «Я думаю, ми повинні до початку травня відновити їх (тобто набережні. — Авт.)», — сказав на останній прес–конференції у Сімферополі Могильов.

Головним освоювачем обіцяних бю­джетних надходжень має стати Кримське протизсувне управління, на балансі котрого — всі захисні гiдротехнічні споруди на узбережжі: підпірні стінки, буни, хвилерізи тощо. Його гендиректор Михайло Гудзь розповів «УМ»: «Наші співробітники разом із міцевими органами провели обстеження пошкоджених об’єктів, оформили акти. Є фотофіксації. До сьогодні підраховують остаточну суму збиків. Аби привести до ладу всі споруди тільки Південого берега, потрібно 600—700 мільйонів гривень. Це стосується лише ремонту самих набережних, стін першого і другого підпірного ярусу, бун, пляжних територій. А є ще комунальні збитки — освітлення, покриття, комунікації. Але це питання вирішується. Ми зараз готуємо ґрунт, щоб більш раціонально освоїти видiленi кошти. Маємо все необхідне, щоб виконати і технічнi роботи. Будуть залучені підрядні будівельні організації, у яких є потужна техніка. Я певен, що ми зробимо все, щоб курортний сезон у 2012 році пройшов не гірше, ніж торік».

За словами пана Гудзя, найвразливішою перед 8–бальним штормом виявилась набережна Професорського куточка в Алушті (там посеред асфальту утворилась триметрова вирва діаметром близько дев’яти метрів) і особливо Сімеїза. В останньому взагалі склалась аварійна ситуація — море не тільки «злизало» всі комунальні пляжі, а й геть розтрощило набережну селища, оголивши основні комунікації. В аналогічній ситуації — пляжні території місцевих санаторіїв «Піонер», імені Дзержинського, пансіонату «Криворізький гірник» та інших. Їхнє берегоукріплення вже сьогодні потребує, і це «забито» у відповідний кошторис, понад 73 мільйони гривень. До речі, минулої осені протизсувне управління після чергового шторму дещо підлатало Сімеїзьку набережну. Цього ж разу морські хвилі прорвали протизсувну дамбу, розбили старий причал і стіну рятувальної станції.