Діти «влетять» у копійку

Діти «влетять» у копійку

Народні обранці розродилися черговою «геніальною» ідеєю: нардепи Ярослав Сухий від Партії регіонів і Катерина Лук’янова від НУНСу пропонують ввести податок для бездітних українців. Відповідний законопроект уже зареєстрований у парламенті. Побори стосуватимуться бездітних українців, які досягли 30 років, — їм доведеться сплачувати 17% податку на доходи фізичних осіб незалежно від рівня доходів. Винятком хіба що стануть бездітні інваліди I—III груп. Сім’ї, які виховують одну–дві дитини, платитимуть податки за звичайною ставкою 15%, троє–четверо (за умови, що молодша дитина має досягти трьох років) — 10%, п’ятеро і більше — 5% незалежно від рівня доходів.

Дірявий ріг достатку

Дірявий ріг достатку

Чим ближче до виборів, тим частіше влада згадує про пересічних українців і театрально переймається їх зубожілістю. Президент Янукович під час поїздок у регіони «випадково» прохоплюється про низькі зарплати лікарів та вчителів, анонсує суттєве підвищення пенсій «мало не сьогодні». Усе це ми вже проходили: небачену передвиборчу щедрість у вигляді доплат–подачок до пенсії вже використовував як Прем’єр Віктор Янукович, лідер Партії регіонів, у 2004 році. Добре пам’ятається і тодішня парадоксальна ситуація, коли через бажання влади задобрити пенсіонерів перед виборами мінімальна пенсія ураз стала перевищувати мінімальну зарплату.

Цього разу бажання влади продемонструвати «атракціон небаченої щедрості» суттєво обмежують надто скромні спроможності державної казни. Експерти кажуть: аби докинути українцям сотню–другу гривень до зарплат і пенсій, уряд неодмінно має запустити «друкарський верстат». А тоді вгору полізуть і ціни на все. Зате чимало пенсіонерів на дешеву наживку може «клюнути».

Всі статті рубрики