Діти «влетять» у копійку

29.02.2012

Народні обранці розродилися черговою «геніальною» ідеєю: нардепи Ярослав Сухий від Партії регіонів і Катерина Лук’янова від НУНСу пропонують ввести податок для бездітних українців. Відповідний законопроект уже зареєстрований у парламенті. Побори стосуватимуться бездітних українців, які досягли 30 років, — їм доведеться сплачувати 17% податку на доходи фізичних осіб незалежно від рівня доходів. Винятком хіба що стануть бездітні інваліди I—III груп. Сім’ї, які виховують одну–дві дитини, платитимуть податки за звичайною ставкою 15%, троє–четверо (за умови, що молодша дитина має досягти трьох років) — 10%, п’ятеро і більше — 5% незалежно від рівня доходів.

Експерти впевнені: змушувати українців платити додатковий податок на бездітність — неефективна міра, яка не має нічого спільного зі стимулюванням народжуваності. Зокрема, відомий соціолог, директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна переконана: таке нововведення може образити багатьох людей, які за станом здоров’я не можуть мати дітей. Окрім того, не кожна українська бездітна родина (а таких, за статистикою, в Україні — кожна четверта пара) може собі дозволити дороговартісне штучне запліднення. Та й зважитися на усиновлення не кожному під силу — надто вже особисте й делікатне це питання. Отож, переконана Ірина Бекешкіна, нічого, крім роздратування, у суспільстві це податкове нововведення не викличе.

До речі, подібні побори раніше існували у СРСР — так, діяла система податку для неодружених, самотніх і бездітних громадян. А ось у європейських країнах подібної практики не зустрічалося.

Тим часом автори законопроекту переконані: ухвалення норм стимулюватиме народжуваність та збільшить на­дходження до бюджету (а вони, мовляв, можуть становити до мільярда гривень на рік). Гроші, за задумом нардепів, мають йти на потреби багатодітних родин та лікування хворих дітей. Однак те, що ці кошти підуть саме за призначенням, у багатьох викликає сумнів.

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко вважає, що введення в Україні «військового» податку на бездітність — це непорозуміння, яке не буде підтримане парламентом: «Зміцнювати українську родину і збільшувати народжуваність, — цитує Миколу Томенка його прес–служба, — треба прогнозованою та ефективною соціально–економічною політикою, яка передбачає робочі місця і гідну зарплату для молодих людей, впевненість у завтрашньому дні, повагу влади до молодого покоління, а не введенням податку не бездітність».