КОНКУРС «ЯГОДА-МАЛИНА»

18.06.2004
КОНКУРС «ЯГОДА-МАЛИНА»

(Василя ГРИБА.)

      От і прилетіла «перша ластівка» на наш конкурс. Надіслала її нам 13-річна Юленька Пушенко із села Броварки Глобинського району Полтавщини. Їй дуже сподобалася ідея конкурсу, і вона вирішила здивувати свою матусю й надіслала нам рецепт її грушевого варення. А ще дівчинка написала дуже теплі й хороші слова про свою маму.

      Ось рецепт варення з груш із лимоном Ольги Пушенко з Полтавщини:

      1 кг груш помити, видалити серцевинку, порізати на 6—8 частин, скласти у посуд для приготування варення, поставити на вогонь і всипати склянку цукру. Постійно помішувати, доки цукор не розчиниться у соку з груш. Кип'ятити 5 хв., потім досипати ще склянку цукру і знову кип'ятити 5 хв., постійно помішуючи.

      На 1 кг груш — 1 кг цукру (варити без води). Цукор додавати по одній склянці 5 разів через 5 хв. кипіння. Перед закінченням варіння додати порізану половинку лимона. Гаряче варення розлити в банки і закрутити.

      Одразу два листи прийшло на наш конкурс з міста Сарни Рівненської області. Редька Світлана Іванівна пише, що її рецепти досить прості, проте, впевнена, виготовлені за ними ласощi будуть до смаку нашим читачам. Отже, абрикоси у власному соку: видалити кісточки з плодів, викласти в емальований посуд і засипати цукром. Через добу розкласти в 1-літрові банки і простерилізувати 10 хв. На 1 кг абрикосів — 300—400 г цукру. А ще — мармелад з вишень: 3 кг ягід, 1 гк цукру. З вишень видалити кісточки, пропустити через м'ясорубку, додати цукор і варити, безперервно помішуючи, доки на посуді не залишатиметься слід. Наприкінці додати 1—2 ст. ложки рому чи кілька роздроблених ядер з вишні.

      Сарчанка ж Євчик Леся Олексіївна прислала дуже оригінальний, хоча й складний для виконання перепис варення з агрусу: на 1 кг ягід — 1,3 кг цукру, 2 скл. води. Ягоди обов'язково витримати у холодній воді. Далі зрізати вершечки і вибрати петлею з мідного дроту зерна. У кожну ягідку покласти волоський горіх, викласти у емальований посуд і залити гарячим сиропом, витримати 4-5 годин. Варити варення у три заходи: 1-й — 15 хв., 2-й — 30 хв., і третій — до готовності. Наприкінці покласти у варення листя з вишні, ложку меду і ваніль. Викласти у сухі банки.

      Ще один лист — від нашого «вірного прихильника та шанувальника», як написав нам Василь Войтко зі Жмеринки. Отож комбіноване варення: 1 кг черешень(вишень), 1 кг порічок, 1 кг цукру. З ягід виймаємо кісточки. Порічки промиваємо, відкидаємо на друшляк, ставимо на повільний вогонь, доводим до кипіння і варимо 5 хв. Перетираємо порічки через сито — має вийти 3-4 склянки соку (якщо менше, то жмих з ягід заливаємо кип'яченою водою і «прополіскуємо»). В отриманий сік додаємо 0,5 кг цукру і кип'ятимо. Гарячим сиропом заливаємо черешню, залишаємо настоюватись 5 год, зливаємо сік, додаєм ще 0,5 кг цукру, кип'ятимо і знову заливаємо ягоди, настоюємо кілька годин і тоді варимо 10 хв. Даємо вистигнути варенню і знову доводимо до кипіння. Холодне варення розливаємо в підготовлені слоїки й закриваємо поліетиленовими кришками.

      Чекаємо нових рецептів!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>