Війна сирів і людей

15.02.2012

«А якби наш лікар вашого Путіна обізвав?!»

У суперечці з Росією щодо якості наших сирів Україна апелює до незалежних експертів. Як повідомив голова Державної ветфітослужби Ігор Бісюк, це відомство «звернулося в деякі інші країни із проханням взяти «сліпі» зразки (українських сирів)». Результати дослідження іноземних експертів Україна порівняє з висновками власних експертиз, які, за словами головного українського ветеринара, вже «дають підстави сміливо говорити, що у наших сирах рослинних жирів немає».

Москва, нагадаємо, вважає інакше. Саме через нібито наявність в українському сирі, всупереч стандартам виробництва цього продукту, пальмової олії Росія призупинила постачання з трьох українських підприємств (ПП «Прометей», АТ «Пирятинський сирзавод» і ТОВ «Гадячсир») і зизооко позирає на продукцію решти українських виробників. Хоча Ігор Бісюк вважає, що це «звичайний робочий момент», адже 18 наших молочних підприємств і надалі постачають свою продукцію в Росію.

Нагадаємо, минулого тижня міністр аграрної політики Микола Присяжнюк у Москві мав зустріч із головою Росспоживнагляду Геннадієм Онищенком, під час якої було домовлено, що якість українських сирів перевірять російські експерти. «Проблему буде вирішено впродовж 10—12 днів», — спрогнозував тоді Присяжнюк.

Проте вже наступного дня Онищенко заявив, що Росія призупиняє виконання досягнутих домовленостей. Головному санітарному лікареві РФ, за його словами, не сподобалися коментарі з приводу «сирної війни», які висловлювали міністр закордонних справ Костянтин Грищенко та Прем’єр–міністр України (під час лекції студентам у Латвійському університеті в Ризі). «Позицію зовнішньополітичного органу України, викладену майже вуличним фольклором, можна пояснити втомою кінця тижня і хвилюванням від заняття, не властивого настільки високій посадовій особі... Ми навіть готові до того, що подальші переговори про поставки сиру буде вести Міністерство культури України», — зіронізував очільник Росспоживнагляду.

Микола Азаров, який, на диво, саме цього разу жодних «фольклорних» вивертів у своєму фірмовому стилі не озвучував (усього–то пожартував про те, що додавати пальмову олію в сири Україні немає жодного резону), обурився. І під час зустрічі з редакторами ЗМІ країн СНД, Балтії та Грузії зауважив, що «якби головний санітарний лікар України дозволив собі щось говорити на адресу прем’єр–міністра Росії» (тобто Володимира Путіна), то «вже завтра б вилетів iз роботи. Це не його рівень».

Найбільше пальмового жиру — не в сирах, а в морозиві

Наша країна експортує близько 160 тисяч тонн пальмової олії за рік для внутрішнього ринку і ще близько 100 тисяч тонн перепродує в Російську Федерацію. Тобто на кожного українця припадає близько 3 кг. Як зазначив на прес–конференції з цього приводу експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон, це не так уже й багато, адже приблизно стільки ж твердоплавких жирів з’їдає пересічний американець, а росіянин — на півкіло більше.

Як розповів президент науково–дослідного центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий, найбільше некорисних для організму рослинних жирів знаходиться зовсім не в сирах, а в кондитерських виробах, морозиві, листковому тісті, напівфабрикатах, а також в усіх готових соусах, згущеному молоці. Часто їх додають у плавлені сири та вершкове масло.

Що ж до твердих сирів, то з 15 перевірених нещодавно зразків (придбаних на базарі та в магазинах, а не наданих самими виробниками) «Тест» знайшов рослинні жири лише у двох. За словами Валентина Безрукого, найчастіше фальсифікують найбільш популярні сири: «Російський», «Голландський». При цьому дорожчий продукт не обов’язково виявляється якіснішим.

Пан Валентин переконаний, що претензії Росспоживнагляду та Геннадія Онищенка не мають підстав, і є, вірогідно, лобіюванням інтересів російських виробників сирів, які таким чином намагаються монополізувати свій внутрішній ринок. Експерт припускає, що «торговельна війна» може бути пов’язана і з виборами в РФ та покликана створювати видимість активної роботи російської влади з «покращення життя» громадян.

Чому ж олія, яку виробляють із м’якоті пальмового дерева, така шкідлива? Як пояснила лікар–дієтолог Оксана Скиталінська, трансгенні та насичені жири псують організм людини на клітинному рівні (жири беруть участь у творенні мембран клітин). Споживання продуктів iз пальмовою олією спочатку може викликати швидку втомлюваність, алергії, погіршення пам’яті, а потім — діабет, хворобу Альцгеймера і навіть рак. Особливо небезпечним, на думку фахівця, є той факт, що найбільше продуктів, які містять пальмову олію, споживають діти. І які це наслідки матиме для наступних поколінь, наразі невідомо...

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>