«А як щенят ножем поров — не боляче було?!»

15.02.2012
«А як щенят ножем поров — не боляче було?!»

Відеозаписи та фото, які викладали в соціальних інтернет–мережах 19–річні кияни Олексій Ведула та Роман Полібін, шокували навіть їхніх «товаришів по крові» — догхантерів («активістів», які труять собак на вулицях міста). Олексій, студент Національного університету харчових технологій, та безробітний Роман із винятковою жорстокістю та хворобливим захопленням мучили безпритульних псів. Цуценят убивали ударами каміння по голові, «метанням» об стіни, топлячи у ванні, забиваючи ногами. Чи просто клали на рейки і чекали експрес. Вирізаючи чи випалюючи живим цуценятам очі, звертаючи шию або розпорюючи живіт, вони зверталися до захисників тварин (це чути на відеозаписах): «Кому ліверної ковбаски?», «Зоофіли, ви мене запам’ятаєте». Таким чином виродки вбили близько ста тварин.

Правоохоронці не надто поспішали шукати справжніх авторів цих сторінок у мережі «ВКонтактє» (зрозуміло, своїми іменами садисти їх не підписували). Відреагувати «органи» змусили журналісти, які «вирахували» й адресу, і мобільний телефон Ведули.

Коли міліція завітала у квартиру студента, той в усьому зізнався, а матеріали з його комп’ютера стали доказами. Олексій пояснив: знущався з тварин, тому що коли вигулював свого домашнього пса, бездомні собаки на нього гавкали. Згодом знайшли й оператора Полібіна.

Позавчора у Святошинському суді відбулося попереднє засідання у справі київських садистів. До речі, це другий випадок, коли за жорстоке поводження з тваринами в Україні справа дійшла до суду. Клопотання журналістів (їх до зали набилося кілька десятків) про відеозйомку та аудіофіксацію процесу суддя Косик не задовольнила на прохання адвоката — мовляв, це загрожуватиме безпеці сімей підсудних. Під судом у цей час проходила акція захисників тварин — iз плакатами, лампадками та фотографіями вбитих цуценят вони вимагали справедливого покарання. Дехто прийшов на акцію зі своїми домашніми улюбленцями.

Підсудні ховають обличчя в капюшони і шапки, особисті дані називають притишено і невпевнено. У залі перешіптуються — ти ба, жодної самовпевненості й зухвальства, як на відео, такі слухняні й сумирні...

За 15 хвилин суддя йде до нарадчої кімнати. Обвинувачені вийти до людей не наважуються, втім після перерви зоозахисники самі приходять до зали суду — разом із журналістами. Суддя зачитує: «Причин для закриття чи зупинення провадження у справі немає», «обвинувальний висновок складений правильно». Наступне засідання призначено на 22 лютого.

«Я не намагаюся їх виправдати. Я засуджую їхні дії й сам шокований», — зізнався в ексклюзивному коментарі «УМ» адвокат Ведули і Полібіна Сергій Остапенко. На запитання, чому взагалі взявся їх захищати та яке покарання вважає адекватним, правозахисник не відповів.

Тим часом троє жінок–зоозахисниць, «дорвавшись» до підсудних, роздавали їм ляпаси, вигукуючи: «Що скрутився? Болить?! Як щенят ножем поров — їм теж боліло!»

Мати одного з підсудних почала хрестити нападників, яких неохоче відтісняли правоохоронці. У відповідь почула: «Кого ти народила?! Маніяка!».

Під будівлею суду, де немає інших виходів, пікетники скандували: «Живодерів на нари!» та «На палю!». Однак у дворі садистів, адвоката і матір «запакували» в автозак і вивезли — як серійних убивць, боячись самосуду.

Наразі обоє підсудних на волі — на підписці про невиїзд. Покарання за статтями, які їм інкримінують (ч. 1 статті 292 та ч. 3 ст. 300 КК) — від штрафу до позбавлення волі на п’ять років.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>